‘Hayır’ diyenlere hakaretler yağdırmıştı! Beraat etti!

Yayın tarihi: 10 Mart 2020 Salı 4:11 pm - Güncelleme: 10 Mart 2020 Salı 5:06 pm

Referandumda ‘Hayır’cılara ‘Şerefsiz’ diyen AKP’li Düziçi Eski Belediye Başkanı Ökkeş Namlı’ya karşı açılan dava bugün Düziçi Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

16 Nisan’daki şaibeli anayasa değişikliği referandumu öncesinde ‘Hayır’ oyu kullanacaklara “şerefsiz” diyerek hakaret eden ve ‘Evet’ oyu vermeyecek çalışanlarını işten atmakla tehdit eden Osmaniye’nin Düziçi Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Ökkeş Namlı’ya soruşturma açılmasına valiliğin izin vermemesini Danıştay bozmuştu. Danıştay, AKP’li Ökkeş Namlı hakkındaki kararı, ‘gereği yapılmak üzere’ Osmaniye Başsavcılığı’na göndermişti. Bugün görülen duruşmada ise hakaretler yağdıran Ökkeş Namlı hakkında beraat kararı verildi.

KÜFÜRLER YAĞDIRMIŞTI

16 Nisan referandumu öncesi belediyenin çalışanlarını ‘Hayır’ demeleri halinde işten atmakla tehdit eden Düziçi Belediye Başkanı ve ‘Cumhur İttifakı’ adayı Ökkeş Namlı, bu kez ettiği sinkaflı küfürle gündeme gelmişti.

 

Danıştay’ın kararında, özetle şu ifadelere yer verilmişti:

“Açıklamalarda bulunarak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla, ilgiliye isnat edilen eylemin bir siyasi partinin ilçe teşkilatının faaliyetleri kapsamında düzenlenen toplantıda kullandığı ifadelere ilişkin olduğu, bu konuşmanın içeriğindeki ifadelerin adı geçen belediye başkanının göreviyle ilgisi bulunmadığı gibi, bu görevi sebebiyle de işlemediği, bu nedenle söz konusu eylemin genel hükümlere göre Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı’nca doğrudan soruşturulması gerektiği anlaşıldığından itirazların kabulüne, işleme konulmamasına ilişkin kararın kaldırılmasına… karar verildi.”

KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLMİŞTİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için “İspat etmezse şerefsizdir ve alçaktır… FETÖ’cülerle beraber işbirliğinin bedelini ödeyecektir… Bir çirkefle karşı karşıyayız… Cumhurbaşkanının veya yakınlarının paralarının olduğunu ispat etmezse, biz onun boğazına ne takacağız o görecek, hangi çıngırakları takacağız… Bir düzenbaz söz konusudur… Bu adam edepsiz siyaset yapıyor… Türkiye böyle bir sahtekâr görmemiştir…” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

DAHA ÖNCE SOYLU HAKARET ETMİŞTİ

Hürriyet Gazetesi’nden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, Savcılığın kararında, AİHM içtihatlarına atıf yapılarak Soylu’nun sözlerinin, ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkı kapsamında olduğu savunuldu. Kararda özetle şöyle denildi: “Fikirlerin serbestçe dile getirilmediği toplumlarda kamusal sorunlar hakkında sağlıklı bilgi edinmek ve çözüme ulaşmak mümkün değildir. Bireylerin bakış açılarına hoşgörülü yaklaşmak, demokratik siyasi sistemin önemli bir bileşenidir. AİHM, ifade özgürlüğünün herkes için değerli olmakla birlikte siyasi partiler ve faal üyeleri için özel bir önem taşıdığını belirtmiştir.

Politik tartışmalar esnasında politikacılara yöneltilmiş eleştiriler söz konusu olduğunda, saldırgan sözcükler kullanılması, sert eleştiriler yapılması ve kaba cümleler kurulması beklenebilir bir şeydir ve AİHM daha fazla hoşgörü gösterir. AİHM daha ileri bir kabul ile bilgi ve kanaatleri açıklama özgürlüğünün bir ölçüde abartmayı hatta kışkırtmaya başvurmayı da içerdiğini savunmuştur.”

Bakan Soylu’nun 11 Aralık 2017’de katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği sözlerin ardından Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

TELE1 Temsilcisi Recai Aksu ve CHP Istanbul Milletvekili Ali Şeker’inde aralarında bulunduğu dokuz kişi 16 Nisan 2017’deki Anayasa referandumu öncesi “ben hayır oyu kullanacağım. Bana kinse serefsiz ,namussuz diyemez…” suç duyurusunda bulunmuştu.

Daha sonra ‘Hayır’ oyu kullanacaklara “şerefsiz” diyerek hakaret eden ve ‘Evet’ oyu vermeyecek çalışanlarını işten atmakla tehdit eden Osmaniye’nin Düziçi Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Ökkeş Namlı ile ilgili Içişleri Bakanı Süleymen Soylu’nun ‘olur’u ile Valilik soruşturma açılmasına izin vermemişti.

TELE1 Temsilcisi Recai Aksu itiraz etmiş ve  “hem ekmeğini yiyip hem hastaneye gidip ondan sonra da hayırcıyım demek serefsizliktir, namussuzluktur. Oy vermiyorsa AKP’nin ekmeğini yiyorsa haram zehir zıkkım olsun. Seçimden sonra sizlerin sizlerin çoluk çocuğu dururken onları oraya koyarsam namerdim” diyen AKP’li Belediye Başkanı Ökkeş Namlı hakkında sikayetimizin işleme konulmamasına karar veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kararına itiraz etmiş ve Danıştay Birici Daire İçişleri Bakanı Soylu’nun şikayetin işleme konulmaması kararını oybirliğiyle kaldırmıstı.

Ökkeş Namlı hakkında gereği yapılmak üzere dosyanın karar ekli olarak Osmaniye Başsavcılığına gönderilmesine karar vermişti.

Içişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘olur’u ile Valilik soruşturma açılmasına izin vermemesine, Recai Aksu’nun itirazı sonucu Içişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘olur’unu Danıştay bozmuştu.