“Hayata Dönüş Operasyonu” savcısına beraat kararı

Yayın tarihi: 8 Aralık 2021 Çarşamba 8:25 pm - Güncelleme: 8 Aralık 2021 Çarşamba 8:25 pm

Hayata Dönüş Operasyonu ile ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Ali İhsan Demirel’in Yargıtay’da görülen görevi ihmal davasında, Demirel oy çokluğu ile beraat etti.

‘Hayata Dönüş Operasyonu’ ile ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Ali İhsan Demirel, “görevi ihmal” suçlamasıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılanması sürüyordu. 19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Cezaevi’ne gerçekleştirilen ve 13 kişinin ölümü, 55 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ ile ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Ali İhsan Demirel, Yargıtay’da görülen ‘görevi ihmal’ davasında oy çokluğuyla beraat etti.  Müdahillerin avukatlarından Güçlü Sevimli, Savcı Demirel’in rütbeli askerleri koruma saikiyle hareket edip sadece erlere dava açtığını söyledi.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, beş kişilik mahkeme heyetinden mahkeme Başkanı Şakir Aktı ve üye hakim Zeynep Şahin ise çoğunluk görüşüne katılmadı ve savcının cezalandırılması gerektiğine dair şerh yazdı:

“Dosya kapsamındaki delil durumuna nazaran, sanığa isnat olunan ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçunun sabit olması nedeniyle, sanığın atılı suçtan cezalandırılması gerektiği düşüncesinde olduğumuzdan çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.”

Savcı Ali İhsan Demirel’e “görevi kötüye kullanmak” suçundan açılan dava Nisan 2015’te sonuçlanmış, Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Demirel’e 1 yıl hapis cezası vermişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Demirel’in normalin çok üzerinde bir iş yükünün olduğunu iddia ederek cezayı bozdu. Yeniden yargılama bugünkü duruşmayla sona erdi.

KARAR TEMYİZE GÖTÜRÜLECEK

Müdahillerin avukatlarından Güçlü Sevimli duruşmanın ardından Bianet’e yaptığı açıklamada, beraat kararına itiraz edeceklerini, dosyanın itiraz sonrası tekrar Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderileceğini ifade etti.

Avukat Sevimli, kararın oybirliğiyle değil oyçokluğuyla verildiğine de dikkat çekerek “Mahkeme oybirliğiyle karar veremedi. Karara muhalif kalan, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bozma kararına katılmayan üyelerden biri de mahkeme başkanı ve Demirel’in cezalandırılması gerektiğini düşünüyor. Bu da her şeye rağmen önemli. En azından iki üye, savcı Demirel’in durumunu tespit etmiş oldular. Gerekçeli karar yazıldığında sebeplerini de daha net görebileceğiz” dedi.

Erdoğan, Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi’ni karıştırdı