Hayalet ağ ve misina, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yüzgecini kopardı

Yayın tarihi: 27 Ekim 2020 Salı 3:14 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2020 Salı 3:14 pm

Didim ve Alanya’da nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta ile Chelonia mydas deniz kaplumbağası, hayalet ağ ve misinalar nedeniyle yüzgeçlerinden biri kopmuş halde bulundu. Kaplumbağalar, tedavilerinin ardından denize bırakılacak.

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’nde ‘Tehlikede (EN)’ statüsünde yer alan caretta caretta ve Chelonia mydas türü iki deniz kaplumbağası, denizlerdeki hayalet ağlar ve misinalar nedeniyle birer yüzgeçlerini kaybetti.

Didim ve Alanya’da bulunan ve sağ ön yüzgeçlerinden biri misina nedeniyle kopan kaplumbağalardan birinin dışkısında 72 parça misina, naylon, ip gibi plastik atık bulundu. Muğla İztuzu’ndaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) getirilerek, tedavi edilen kaplumbağalar, tedavilerinin ardından, alındıkları sahillerden denize bırakılacak.

MİSİNA YÜZGEÇLERİNİ KOPARDI

DEKAMER Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, Aydın’ın Didim ilçesinde, misina dolanması nedeniyle sağ yüzgecini kaybeden ve ciddi yaralanma kaydıyla merkeze getirilen caretta carettanın 2 aylık tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştuğunu söyledi. Prof. Dr. Kaska, ‘Corona Yeter’ adı verilen, 40-45 yaşlarındaki erkek caretta carettanın, yarın Didim-Altınkum Plajı’ndan denize bırakılacağını kaydetti.

Prof. Dr. Kaska, 25 Temmuz’da Alanya’dan yaralı olarak gelen 8-10 yaşlarındaki yeşil deniz kaplumbağasının da misina nedeniyle sağ ön yüzgecinin koptuğunu söyledi. ‘Alanyam’ adı verilen kaplumbağanın tedavisinin yaklaşık üç ay sürdüğünü anlatan Prof. Dr. Kaska, “Alanyam isimli kaplumbağa da iyileşti ve bulunduğu yer olan Alanya’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü doğal ortamına bırakacağız” dedi.

MİSİNALAR VE HAYALET AĞLAR DENİZ CANLILARINI ÖLDÜRÜYOR

Hayalet ağlar ve denizde bırakılan misinaların deniz canlıları için büyük tehlike olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Kaska, “Denizde bırakılmış paragat takımları ve rekreasyonel balıkçılık yapan vatandaşların bıraktığı misinalar, her yıl çok sayıda deniz kaplumbağasının ölümüne ya da yaralanmasına yol açıyor” diye konuştu.

Hayalet ağların etkisinin ise çok daha büyük olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kaska, “Hayalet ağlar, denizde terk edilmiş, kontrol edilmeyen ve artık ekonomik balıkçılığa katkısı olmayan, bununla birlikte halen daha bulunduğu yerde çok sayıda deniz canlısının takılarak ölmesine neden olan av araçlarıdır. Uzun yıllar bulundukları noktada çok sayıda canlının ölümüne neden olurlar. Bu nedenle denizden uzaklaştırılmaları gerekir” dedi.

HAYALET AĞLARI TEMİZLEME PROJESİ

Prof. Dr. Yakup Kaska, LIFE Programı tarafından desteklenen çok uluslu LIFE Medturtles projesi kapsamında hayalet ağlar konusunda farkındalık yaratıp, denizlerin temizlenmesi için çalışmalar yürüteceklerini de açıkladı. Prof. Dr. Kaska, denizde hayalet ağ tespit edenlerin de DEKAMER ile iletişime geçmeleri çağrısında bulundu.