Hatay’da depremzedelerin zeytinlikleri tapudan düşürülüp TOKİ’ye devredildi. Arazinin TOKİ tarafından gerçekleştirilen ihalesinin kazananı ise AKP Elazığ İl Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Tetik’in sahibi olduğu Tetiş Yapı İnşaat Sanayi ve beraberindeki iki şirket oldu.

Hatay’da TOKİ depremzedelerin zeytinliklerine el koydu. Birgün’den İlayda Sorku’nun haberine göre, Kırıkhan ilçesine bağlı Kurtlusoğuksu’da zeytinlikler tapudan düşürülüp TOKİ’ye devredildi. Bu kararı 3 hafta önce tesadüfen öğrenen köylüler TOKİ’nin göz diktiği zeytinleri için direnişe geçti. Bölge halkı bu durumu yalnızca üç hafta önce ve köylülerden birinin işlerini halletmek üzere Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne gittiğinde kendisine ait olan zeytinlik alanın üzerine kayıtlı çıkmamasıyla fark etti. Olayı köy sakinleriyle paylaşmasının ardından e-Devlet üzerinden tapularını kontrol etmeye başlayan yurttaşlar tapularının düşürüldüğünü ve arazinin TOKİ’ye devredildiğini öğrendi.

Bu süreçte arazinin ihalesi de TOKİ tarafından gerçekleştirildi. İhaleyi aralarında eski AKP Elazığ İl Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Tetik’in sahibi olduğu Tetiş Yapı İnşaat Sanayi ve beraberinde Özyapıcılar İnşaat ile YK Altyapı aldı.

12 YILDA DEVLETTEN 27 İHALE

Bölgede hayata geçirilecek 666 adet konutun ve 8 dükkanın inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi için ihale 13 Haziran tarihinde gerçekleşti. Köylülerin arazinin devredildiğinden haberleri dahi yokken gerçekleşen dev konut ihalesini kamudan aldığı büyük ihalelerle gündeme gelen AKP’li Tetik’in şirketi ve beraberindeki iki şirket aldı. İhaleyi 1 milyar 707 milyon TL’ye alan şirketler, kamuoyu tarafından biliniyor. AKP’li Tetik’in şirketi Tetiş Yapı, 6 Şubat depremlerinden 3 gün sonra aldığı 698 milyon 368 bin TL’lik kamu ihalesiyle de gündeme gelmiş ve şirketin son 12 yılda devletten 27 ihale aldığı ortaya çıkmıştı.

KÖYLÜLER DİRENİYOR

Köylülerin birçoğu geçim kaynakları olan zeytinliklerin TOKİ konutu için kesilmesini istemiyor ve günlerdir alanda eylem yapıyor. Köylülerden Nigar Arık Çiman, alana jandarmalarla birlikte sondaj ekiplerinin de geldiğini belirtti. Çiman şunları aktardı: “Askerler bizi çıkardılar alandan, herkesi gönderdiler. Biz uzlaşmacı davranmaya çalışıyoruz ama onlar inatla keseceklerini söylüyorlar. Ağaç sayısına göre bize para vereceklermiş. Biz para falan istemiyoruz, ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz.”

Ayrıca bölgede devlete ait birçok verimsiz arazi olduğuna dikkat çeken Çiman, “Bir sürü tapusuz yer var; ağaç olmayan, ekilmez, dikilmez bir sürü yer var. Neden gelip bizim ağaçlarımızı, zeytinlerimizi kesiyorlar? Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Saatlerce yol gittikten sonra fark ettiler! Depremzede aile lokantada 1 milyon 200 bin liralık altın unuttu