Hataylı çiftçiler topraklarını Suriyelilere satıyor!

Yayın tarihi: 10 Ocak 2022 Pazartesi 11:53 am - Güncelleme: 10 Ocak 2022 Pazartesi 11:53 am

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, çiftçilerin yaşadığı durumu anlattı. Savaş, “Topraklarını Suriyeliler’e satıp gidiyorlar. Özellikle sınır köylerine Suriyeliler yerleşiyor” diye konuştu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş “İlimizde, özellikle çiftçilerimiz çok zor durumda. Küçük ölçekli çiftçilerimiz, toprağını genelde Suriyeliler’e satıyor, köylerini terk edip şehirlere göç ediyor. Boşalan köylere Suriyeliler yerleşiyor” dedi.

1 Nisan 2022’de başlayacak olan Uluslararası Expo 2021 için Hatay’ın 17 Ocak’ta tanıtımı için Ankara’ya gelen ve davetiye dağıtan Lütfü Savaş, Sözcü’ye değerlendirmelerde bulundu. Çiftçilerin yaşadıkları sorunlardan bahseden Savaş şöyle konuştu:

SURİYELİLER YERLEŞİYOR

“Belediye olarak yaptığımız en iyi işlerden birisi kırsal kalkınmayı desteklemek. Şunu biliyoruz. Özellikle tarım kesimi çok zor durumda. Suriyeliler’in ilimize yerleşmesinden sonra 3-5 dönüm arazisi olan vatandaşlarımız iyice çıkmaza girdi. Toprağını Suriyeliler’e satıp köyünü terk ediyor. Boşalan özellikle sınır köylerine Suriyeliler yerleşiyor. Göçü, toprak satışını önlemek için şahısların, kooperatiflerin üzerine şirket kurduk. Özellikle 3-5 dönüm arazisi olup da tarım yapamaz olanlara tohum, fide, gübre desteği verip sözleşmeli tarıma geçiyoruz. Yani ürettiklerine alım garantisi veriyoruz. Yılda iki kez ürün ektirmeyi planlıyoruz. Coğrafyasını terk etmeyenlerin sayısını bu yıl sonuna kadar 10 bin, gelecek yıl sonunda da bu sayıyı 20 bin aileye ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Çiftçinin borcu için oğlunun devesine haciz: Kandırdılar