Hatay alev alev… Otelde büyük panik

Yayın tarihi: 9 Ekim 2020 Cuma 1:51 pm - Güncelleme: 10 Ekim 2020 Cumartesi 12:02 am

Hatay’ın İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi’nde, orman yangını çıktı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangına müdahale sürerken rüzgarın da etkisiyle hızla ilerleyen yangın 2 apartmana, 1 restorana ve 3 araca sıçradı. Bölgedeki bazı evler tahliye edildi. Sanatçı Jehan Barbur da Anemon otelinin yakınlarındaki yangının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak durumun vehametine dikkat çekti

Sabah saatlerinde, Belen ve İskenderun ilçeleri arasındaki Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda çıktı. Henüz çıkış sebebi belirlenemeyen yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. Hızla ilerleyen yangın 2 apartmana, 1 restorana ve 3 araca sıçradı. Alevlerin yerleşim yerlerine sıçramasıyla bazı evler tahliye edildi. Polis, ‘evlerin tahliye edilmesi’ yönünde çağrı yaptı.

Yerleşim yerlerini tehdit eden yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Yangına 50 arazöz, 20 su tankı, 2 uçak, 2 helikopter, 3 iş makinesi ve yaklaşık 300 personelle müdahale ediliyor. Hatay Valisi Rahmi Doğan da yangın yerine gelerek bilgi aldı.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: CAN KAYBI YOK

Yangınla ilgili açıklama yapan Belen Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Önder, “Rüzgarın etkisiyle yangın büyük bir alana yayıldı. Şu an rüzgar çok, bu sebeple müdahale güçleşiyor. Rüzgar sebebiyle helikopter uçamıyor ancak uçak müdahalesi sürüyor” açıklamasını yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Orman Bölge Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe itfaiyesi yangına karadan müdahale ediyor. Bölgede bir de fabrika yanıyor. Can kaybı yok. Dumandan etkilenen mahalle sakinleri var onlar da hastanelere kaldırıldı. Tehlikedeki yerleşim yerlerinin bir kısmı boşaltıldı.”

Hatay’da yangın yeniden alevlendi

 

İskenderun’daki Anemon otelin yakınlarındaki yangının görüntülerini sanatçı Jehan Barbur da sosyal medya hesabından paylaştı.

HATAY BELEDİYE BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA: SABOTAJDAN ŞÜPHELENİYORUZ

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş bir televizyon programına telefonla bağlandı. Savaş, “Yangınla ilgili sabotajdan şüpheleniyoruz. Rüzgardan dolayı yangına havadan müdahale edemedik” dedi.

OKULDA PANİK

soL’un aktardığı bilgiye göre yangın İskenderun’da Simya Koleji’ne de sıçradı. Okuldaki öğrencilerin tahliyesi sırasında büyük panik yaşandı. Bölgedekilerin kamyonlarla tahliye edilmeye çalışıldığı bildirildi.

FABRİKALAR YANDI

Öte yandan Fsi Filtre Fabrikası ve Cansu Gümrüklü Antrepo da dahil olmak üzere bir çok sanayi işletmesi yangından dolayı ağır hasar gördü.

Hatay’da Belen Sarımazı Mahllesin’de TOKİ ve İssume bölgesinde başlayıp Arsuz’un Nardüzü bölgesine yayılan yangına dair açıklama yapan Hatay Valiliği “İskenderun ve Belen ilçelerimizi arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda, trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına, uçak, helikopter, arazöz ve dozerle müdahale yapılmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Valilik, “Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır” dedi.

BİR UÇAK ARIZALANDI

Manisa’daki programı sırasında Hatay’daki yangınla ilgili gazetecilere bilgi veren Pakdemirli yangına müdahale eden uçaklardan birinin de arızalandığını belirtti.

Pakdemirli “Yangına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik ve çalışmalar devam ediyor. Ancak hava araçlarının rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edebildiğini söylemek gerekiyor” diye konuştu.

Emniyetsiz uçuşlarla karşı karşıya kalmamak için helikopterlerin zaman zaman yere indiğini, bir yangın söndürme uçağında da arıza yaşandığını kaydeden Pakdemirli “Su atar uçaklarımızın su aldığı kapaklardan birisi denizdeki yüksek dalga nedeniyle kırıldı. Diğer uçağımız hava şartları iyi olduğu sürece çalışmalarına devam ediyor. Ama bir uçağımız, maalesef böyle bir arıza yaşadı” dedi.

KÖYLERİN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Yangının iki köye doğru ilerlediğine belirten Pakdemirli, şunları söyledi:

“Yangın, Nergizlik ve Kışlak köylerine doğru ilerliyor. Bu köylerin tahliyesini istedik, şiddetli rüzgar sebebiyle hava müdahalesi yapılamıyor ya da yapıldığı saatler kısıtlı. Meskun mahallerde, evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda maalesef zarar oluştu. Hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ekiplerimizle en son görüştüğümde yangını bir noktada çalışmalarına yoğunlaştıklarını, hızlı bir şekilde kontrol altına almaya çalıştıklarını söylediler.”

YOLLAR TRAFİĞE KAPANDI, EV VE ARAÇLAR ZARAR GÖRDÜ

Belen’de çıkan yangında alevler, İskenderun ilçesindeki Şekere ve İsmet İnönü mahalleleri ve bir antrepo sahası ile Arsuz ilçesindeki ormanlık alana da sıçradı. Çok sayıda ev ve aracın yandığı belirtilirken, yangın nedeniyle Belen-İskenderun ve Belen-Arsuz kara yolları trafiğe kapatıldı.

Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, yangının saat 10.00 sıralarında çıktığı, risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatıldığı belirtildi. Valilik yangının trafo patlaması nedeniyle çıktığını açıkladı.