Hatay’da mazbata AKP’ye verilecek! CHP YSK’ya gidiyor

Yayın tarihi: 6 Nisan 2024 Cumartesi 12:01 am - Güncelleme: 6 Nisan 2024 Cumartesi 12:01 am

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen AKP’li Mehmet Öntürk’e mazbatanın ayrın verileceği öğrenildi. İl seçim kurulunun itirazını reddettiği CHP, Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracak.

Hatay’da 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri sonucunda AKP’li Mehmet Öntürk, yüzde 44,48 oyla Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Başa baş giden seçimde görevdeki belediye başkanı CHP’li Lütfü Savaş, yüzde 44,05 oy aldı.

DHA’nın haberine göre AKP’li Mehmet Öntürk’e mazbatasının yarın verileceği öğrenildi.

Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ile Murat Bakan ve beraberindeki heyet, seçim sonucu itirazda bulundu. CHP’nin itirazı, Hatay İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi. CHP genel başkan yardımcılarının bugün Ankara’ya giderek, itirazı Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşıyacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün yaptığı açıklamada, itiraz süreçleri tamamlanmadan mazbatanın verilmemesi çağrısı yapmıştı.

CHP: İL SEÇİM KURULU ELİYLE İŞ OLDU BİTTİYE GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Kararın ardından yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, “Yüksek Seçim Kurulu’nda Hatay’a ilişkin itirazlarımız ile ilgili süreç devam ederken, sadece maddi hataları tespit edip düzeltmemizden dolayı bile aradaki fark 2 bin 569’a düşmüşken, Hatay’da iktidar ve il seçim kurulu eliyle iş oldubittiye getirilmeye çalışılmaktadır” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde 38 bin 899 oyun geçersiz sayıldığını aktaran Çiftçi, “Yani iki aday arasındaki farkın yaklaşık 15 katı olan oy geçersizdir. Bu oyların seçimin sonucuna etki edebileceği açıktır. Hatay İl Seçim Kurulu’nun aldığı karar bu nedenle seçim hukukuna göre değil, siyasi saiklere göre alınmıştır” ifadelerini kullandı.

‘YSK’NIN KARARI YOK SAYILDI’

Yüksek Seçim Kurulu’nun 9 Nisan 2019 tarihli itiraz süreçleri devam eden seçim çevrelerinde mazbata verilemeyeceğine dair kararının Hatay İl Seçim Kurulu tarafından yok sayıldığını belirten Gül Çiftçi, şöyle devam etti:

“YSK’da Hatay’a ilişkin itirazlarımız devam ederken alınan bu karar bizim nezdimizde hükümsüzdür. YSK’nın bu kararı il seçim kurulu tarafından yok sayılmaktadır. Anayasayı tanımayan, Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayan Yargıtay 3. Ceza Dairesinden sonra seçim hukukunda en üst yetkili kurul olan Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı, il seçim kurulu tarafından yok sayılmaktadır. Bu kararı yok sayan il seçim kurulunun itiraz süreci devam ederken verdiği bu mazbata da meşru değildir. Bu nedenle; YSK’ya, itirazların devam etmesinden dolayı mazbatanın verilmesinin engellenmesi için yarın sabah saat 08.00’de başvuruda bulunacağımızı kamuoyuna duyururuz. Hatay, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve partimizin şahsi meselesidir.”

Kaynak: TELE1