Hatay’da asbest tehlikesi göz göre göre devam ediyor

Yayın tarihi: 17 Nisan 2023 Pazartesi 12:07 pm - Güncelleme: 17 Nisan 2023 Pazartesi 1:24 pm

Hatay’ın Samandağ ilçesinde enkaz molozları, Yeşilköy Mahallesi’nde depremzedelerin yaşadığı bölgeye dökülmeye devam ediyor. Bölgede yaşayan bir kişi “Bir devletin insanını bu kadar yok saydığını hiçbir yerde görmedik” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Hatay’da kaldırılan enkazlar önceleri ‘Kuş Cenneti’ olarak adlandırılan bölgeye dökülürken, şimdi de Samandağ’a bağlı Yeşilköy Mahallesi’nde bulunan boş bir araziye dökülmeye başladı. Bölge halkı ise molozların zehirli asbest barındırabileceği tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı.

Deprem molozları kuş cennetindeki hayatı tehdit ediyor

Mahallede yaşayan Mehmet Ali Ergin, “İçimiz yanıyor 60 gündür. Devasa bir afet yaşadık; sevdiklerimizi, yakınlarımızı, birikimlerimizi kaybettik ama bundan daha acısı, arkamızda gördüğünüz molozlar. Maalesef köyümüzün tam kalbine, dere yatağımızın üstüne, bütün zeytin ve portakal bahçelerimizin suyunu, yeşilliğimizin su ihtiyacını karşıladığı derenin üzerine zehir yüklü asbestler döküldü. Karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Bir devletin insanını bu kadar yok saydığını hiçbir yerde görmedik” dedi.

“Kahramanmaraş’ta asbestli molozlar dere yataklarına dökülüyor”

“SANKİ ‘BİZ SİZİ ÖLDÜRMEK İÇİN VARIZ’ DİYORLAR”

Ergin, şunları anlattı:

Bölgedeki yetkililerle iletişim kurduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten Ergin, “Dünyadan insanlar bizimle iletişime girdi. Buranın ne kadar sakıncalı olduğunu, bundan 10 sene sonrasının bize nasıl zarar vereceğini çok güzel anlattılar. Aynı şekilde biz de bunları yetkililere anlattık, bildirdik ama maalesef bir geri dönüş yok. Tam tersine, ‘Bu şekilde olmaması gerekir. Bekletin, bir altyapısını oluşturun en azından’ diyoruz. Bir bakıyorsunuz, ertesi gün 10 katı, 15 katı kamyon, sanki buradaki insanlara ‘Biz sizi öldürmek için varız’ diyorlar” dedi.

 

Asbest tehlikesine tepki gösteren depremzedelere jandarmadan yaka paça müdahale

Afet bölgesinde asbest tehlikesi! “660 stadyum dolusu enkaz var”