6 Şubat depreminde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binası 8’i sağlık çalışanı olmak üzere 72 kişiye mezar oldu. O yıkımda eşini kaybeden Birlik Sağlık-Sen yetkilisi Abdullah Gül, konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü’nün soruşturulmasına izin vermeyen Hatay Valisi’ne, depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu kefen gönderdi.

6 Şubat yıkıcı depremlerinin ilk saniyelerinde yıkılan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek hizmet binasında yaşamını yitirenlerin yakınları hukuk mücadelesini sürdürüyor. Hastane bloklarının depreme dayanıksız olduğuna dair hazırlanan rapor ve uyarılara rağmen İl Sağlık Müdürlüğü harekete geçmedi. Yakınlarını kaybeden depremzedeler, sorumlu kamu görevlilerinin de yargılanmasını istedi.

Soruşturmaya izin vermeyen Hatay Valisi Mustafa Masatlı kefen ile protesto edildi. Hastane yıkımında yakınını kaybeden Abdullah Gül, hastanede ölen 72 kişinin adını yazdığı kefeni valiliğe gönderdi.

Abdullah Gül – Birlik Sağlık Sen temsilcisi (Depremzede)

Hastane yıkımında eşini kaybeden Abdullah Gül, valiliğe kefen göndererek Hatay Valisi’ne seslendi. Gül; “Sayın Vali siz çocuklarınızı depreme dayanıklı olmayan bir binada oturtur musunuz? Bizim yakınlarımız depreme dayanıklı olmadığı bilindiği halde o hastanede çalıştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü’ne talimat gitmesine rağmen dikkate alınmadı. Bakanlık kendisi ödenek yok dedi, İl Sağlık Müdürü neden döner sermayeyi kullanmadı? 71 insan neden göz göre göre ölüme gönderildi?” ifadelerini kullandı.

Gül valiliğin soruşturma izni vermemesine de tepki göstererek; “İl Sağlık Müdürü’nün görevini yaptığını ifade ediyorsunuz. Herkes görevini yaptıysa bu hastane neden yıkıldı. Neden gerekli önlemler almadı ve kim almadı bu önlemleri. Vicdani bir karar değil bu” dedi.

NE OLMUŞTU?

Yıkıcı depremin ardından başlayan hukuk sürecinde Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, delilleriyle birlikte suçluların yargılanması için Hatay Valiliği’nden izin istedi. Hatay Valiliği ise gerekçe bildirmeksizin savcılığın talebini 3 ay bekletti. Valilik bunun ardından verilen cevapta Sağlık Bakanlığı’nın konuyu araştırılması istedi. 2 ayın ardından Sağlık Bakanlığı talebi yeniden Hatay Valiliği’ne iletti.

SORUŞTURMA İZNİ 195 GÜN BEKLETİLDİ

Yılan hikayesine dönen soruşturma talebinin başvuru tarihinden tam 5 ay sonra valilik öninceleme başlattı. Oysa 4483 sayılı kanunun 7. maddesinin Yetkili mercii soruşturma izin konusundaki kararını suçun 5. maddesinin 1. fıkrasına göre, talebin öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç 30 gün içinde verir. Zorunlu hallerde bu süre 15 günü geçmemek kaydı ile bir defa uzatılabilir. Kanunda “En fazla 45 gün içinde cevap verir” dediği soruşturma 195 gün bekletildi.

BAKANLIK “DEPREM GÜÇLENDİRME İÇİN ÖDENEK YOK” DEDİ

72 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının güçlendirilmesi için Başhekimlik, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı arasında 2021-2022 yıllarında defalarca yazışma yapıldığı ortaya çıktı. Yazışmalara göre bakanlık “binayı güçlendirmeye ödenek olmadığını” söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın hastane yönetimini ve il sağlık müdürlüğünü blokların depreme karşı dayanıksız olduğu konusunda uyardığı ancak ödenek olmadığını, bu nedenle hastane yönetiminin deprem güçlendirme raporu için 997.690.000 TL’yi döner sermayeden karşılamasını ve projeyi hazırlamasını istedi.

Sağlık Bakanlığı ve Hatay Valiliği arasındaki yazışma

VALİLİK KAMU GÖREVLİLERİNİ SAVUNDU

Bakanlığın tüm uyarılarına rağmen önlem almayan il sağlık müdürü valilik tarafından soruşturma izni verilmedi. Valilik soruşturma talebine verdiği cevapta, Hatay İl Sağlık eski Müdürü Mustafa Hampolat’ın gerekli yazışmaları yerine getirerek ödenek talep ettiği gerekçesiyle soruşturma izni verilmedi.

Hatay Valiliği tarafından soruşturma talebine verilen yanıt

19 deprem dosyasından çekilmişler! Ezgi Apartmanı’nın bilirkişi heyetin hakkında suç duyurusu