Hasköy Yahudi Mezarlığı’na saldıran beş çocuk ailelerine teslim edildi

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 7:02 pm - Güncelleme: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 10:30 pm

İstanbul’da Hasköy Yahudi Mezarlığı’ndaki  81 mezar taşı beş çocuk tarafından saldırıya uğradı. Gözaltına alınıp ifadeleri alınan çocuklar ailelerine teslim edilirken tahrip edilen mezar taşlarının İstanbul Valiliği tarafından  yaptırılacağı öğrenildi. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe mahallesindeki Hasköy Yahudi Mezarlığı’nda 13 Temmuz’da meydana gelen tahribatı gerçekleştirdikleri belirlenen 11-13 arasındaki 5 çocuğun emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Adli makamlara sevk edilen çocuklar, savcılık işlemlerinin ardından ailelerine teslim edildi.

TAHRİP EDİLEN BAZI MEZAR TAŞLARI

VALİLİK  MEZAR TAŞLARINI YAPTIRACAK

Bu arada, çocukların mezar taşlarına verdiği zararın İstanbul Valiliği tarafından giderileceği açıklandı. Zarar gören mezarların en kısa sürede yaptırılacağı belirtildi.

İSTANBUL DOSTLARI PLATFORMU’NAN TEPKİ

İstanbul Dostları Platformu, Hasköy Yahudi Mezarlığı’nda 81 mezar taşının beş çocuk tarafından saldırılmasına  tepki göstererek, “Çocukları kim ya da kimlerin yönlendirip Yahudi Mezarlığı’na gönderip, mezar taşlarını kırdırdıklarının da açığa çıkartılmasının ve benzeri saldırının tekrarlanmaması için asıl suçlu olan azmettiricilerin bulunup cezalandırılmasının, ülkemizin toplumsal barışı için yaşamsal değerde olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. Platformun açıklaması şöyle:

 

“Bizler farklılıklarımızı zenginlik olarak gören, birlikte eşit ve kardeşçe yaşamayı toplumsal yaşama hakim kılmak için çaba sarf eden İstanbul Dostları Platformu olarak, bir süredir farklı inançların mabed, mezarlık, kültürel miras gibi manevi değerlerine yapılan çirkin saldırıları kınıyoruz.

Bunun bir devamı olarak 15 Temmuz 2022 günü, Hasköy Yahudi Mezarlığı’na yapılan saldırıyı üzülerek takip ettik. Faillerin çocuk olması durumu hafifletmediği gibi aksine ağırlaştırmaktadır. Bu çocuklar birileri tarafından azmettirildiyse bu çirkin işlere çocukların alet edilmesi açısından durum çok vahimdir. Yok eğer birkaç çocuk gece yarısı mezarlığa gidip 81 mezar taşını tahrip edecek kadar şiddet ve nefret ortamında büyüyorsa bu daha da vahim bir durumdur. Saldırı, görünürde çocuklar tarafından yapılmış olsa da, çocukları yönlendirenler olduğu açıktır. Çocukları kim ya da kimlerin yönlendirip Yahudi Mezarlığı’na gönderip, mezar taşlarını kırdırdıklarının da açığa çıkartılmasının ve benzeri saldırının tekrarlanmaması için asıl suçlu olan azmettiricilerin bulunup cezalandırılmasının, ülkemizin toplumsal barışı için yaşamsal değerde olduğunu düşünüyoruz.

Saldırıların sistematik olarak devam etmesi ve her seferinde bireysel saldırılarmış gibi geçiştirilmesi bizi derin bir endişeye sevk etmektedir. Bu açıdan, son zamanlarda tırmandırılan nefret söylemi ve şiddet ortamının giderilmesi için uzun vadeli olarak toplumsal barışı inşa edecek çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz gücümüzün yettiğince bu tür çalışmalara aktif katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Yaşanan çirkin saldırıdan ötürü Türk Yahudi Toplumu’na geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bu nefreti üreten aktörleri en sert biçimde kınıyoruz. Binlerce yıl bu topraklarda birlikte yaşamış Mezopotamya milletlerinin, Anadolu irfanının ve kadim medeniyetimizin özünde barış, kardeşlik ve dayanışma olduğuna olan inancımızın verdiği güçle, birlikte, kardeşçe yaşamaya kararlı olduğumuzu bildiriyoruz.”

Garo Paylan Hasköy Mezarlığı saldırısını Fuat Oktay’a sordu