Hasarın görüntüsü! Sindirim sistemine de zarar verdiği ortaya çıktı

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2020 Salı 10:05 am - Güncelleme: 5 Mayıs 2020 Salı 10:06 am

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmada koronavirüsün bugüne kadar yayımlanan en yüksek çözünürlüklü ve en detaylı görüntüleri açığa çıkarıldı. Yeni çalışma ile virüsün sindirim sisteminde de çoğalabildiği ilk kez görüldü.

İngiliz bilim insanları yeni tip koronavirüsün en detaylı görüntülerini paylaştı. Yayımlanan görsellerde virüsün bağırsaklarda kendini çoğaltması ve verdiği hasar görüldü.

KAYDEDİLEN EN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ GÖRÜNTÜLER

Dundee Üniversitesi Yaşam Bilimleri Okulu araştırmacıları dünya çapında 268 binden fazla kişiyi öldüren yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kaydedilen en büyük ve en yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını paylaştı.

Bilim insanları virüsü görüntülemek için Hollanda’daki Hubrecht Enstitüsü, Erasmus MC Üniversitesi Tıp Merkezi ve Maastricht Üniversitesi ile birlikte çalıştı.

Ultra güçlü bir mikroskopla görüntülenen insan bağırsağının bir doku modelinde Sars-CoV-2 parçacıklarının yayılımını görülüyor. Söz konusu fotoğrafların her birinin boyutunun 30 ile 50 gigabyte arasında olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan, kritik koronavirüs uyarısı: OHAL ilan etmek zorunda kalabiliriz

Bununla birlikte, Kantitatif Hücre Biyolojisi Profesörü Jason Swedlow liderliğindeki ekip, dünyanın en güçlü mikroskopları ve görüntüleme sistemleri kullanılarak kaydedilen çok büyük ve karmaşık görüntüler için bir yayın sistemi olan Görüntü Veri Kaynağı’nı (IDR) oluşturdu.

Öte yandan, bilim insanları Kovid-19’un bağırsak hücrelerine bulaşabileceğini ve orada çoğalabileceğini keşfetti.

İnsan bağırsağına ait hücre kültürü modellerini kullanan araştırmacılar,virüsü test tüplerinde başarıyla büyüttüler ve bağırsak hücrelerinin virüse tepkisini izlediler.