Hangi yağları tüketmeliyiz?

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2019 Cuma 1:27 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2019 Cuma 1:27 pm

Yıllarca yağların sağlıklı olup olmadığına katı veya sıvı oldukları ile karar verdik. Katı yağlar zararlı ve sıvı yağlar ise yararlı yağlar olarak adlandırıldı. Yakın dönemdeki gelişmeler ise yağlarla alakalı çok farklı yaklaşımların olabileceğini ortaya koydu.

Yararlı ve Zararlı Yağlar

Yağlar aslında vücudun ana enerji kaynaklarından birisidir. Vücut ihtiyaç duyduğu enerjiyi yağlardan, proteinlerden ve şekerlerden sağlayabilir. Aynı zamanda vücudumuz aldığımız enerji kaynaklarından fazla olan kısmını da yine vücudumuzda vücut yağlanması olarak depolar.

Daha önceden tüm katı yağların zararlı olduğu belirtilirdi. Sonradan ise doymuş yağların yararlı ve doymamış yağların zararlı olduğu belirtilmeye başlandı.

Doymuş ve Doymamış Yağların Ayrımı

Doymuş yağlar ağırlıklı olarak hayvansal gıdalar ile sağlanan yağlardır. Donmuş yağ asitlerine baktığımızda aslında burada ana belirleyen hidrojen bağlantılarıdır. Karboksilik asit haricinde yer alan karbonlar olabildiği kadar çok hidrojenle bağlanırsa bunlar doymuş yağlar olurlar. Doğmuş yağ asitlerinin şekli düzdür ve üst üste depolanmaları çok kolaydır. Hayvansal gıdalarda da bu nedenle yoğun şekilde doymamış yağ asitleri bulunur.

Doymamış yağlar ise yağ atomları zincirindeki karbonların birbiri ile bağlanması sonucu ortaya çıkarlar. Doymamış yağları ise CİS ve TRANS yağlar olarak ikiye ayırabiliriz. Doğadaki doymamış yağların çoğu Cis iken Trans Yağlar ise neredeyse tamamen yapay olarak bir işlem sonucu ortaya çıkmış yani üretilmişlerdir.

Hangi Yağları Tüketeceğiz?

Zararlı olarak adlandırılan yağlar trans yağlardır. Trans yağların ortaya çıkması için yağların belirli bir formdan başka bir forma geçmesi gerekir. Özellikle kızartma veya işlenmiş gıdadaki yağlar zararlı yağlardır. Isıya karşı dayanıklı olmayan yağlar ısıya tutulduklarında trans yağlara dönüşürler. Bunlara örnek vermek gerekirse ayçiçeği yağı ve mısırözü yağı çiğ olarak tüketildiğinde zararlı değildir ancak kızartmalarda kullandığımızda bu yağlar trans yağlara dönüşürler. Yani ısı karşısında pek dayanıklı değildirler. Bunların yerine ısıya dayanıklı olan tereyağı, zeytin yağı ve fındık yağını kullanabiliriz. Tereyağı vücut sıcaklığında eriyen tek katı yağdır. Tereyağının ana yapısını rübik asit oluşturur. Bu yağlar iyice yanıp başka bir forma dönüşmedikleri sürece trans yağ formuna geçmezler.

 

Kaynak: Hayatkolay.com