Hamas’tan “Aksa Tufanı” raporu: Sivillerin çoğunu İsrail öldürdü

Yayın tarihi: 22 Ocak 2024 Pazartesi 10:43 am - Güncelleme: 22 Ocak 2024 Pazartesi 10:43 am

Hamas, “Aksa Tufanı” hakkında hazırladığı raporda, “Sivillerin çoğu İsrail ordusunun ve polisinin şaşkınlığı sonucu İsrail polisi ve askeri tarafından öldürüldü” denildi.

İslami Direniş Hareketi(Hamas), 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’deki Supernova Festivali’ne yaptığı “Aksa Tufanı” adlı baskınla ilgili bir rapor yazdı.

Hamas, raporun İsrail’in iddialarını çürütme ve gerçekleri ortaya çıkarma amacıyla yazıldığını ifade etti. Raporda baskının nedeni hakkında, “Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılmasının yanı sıra, işgalden kurtulma, ulusal hakların yeniden tesisi, bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkının elde edilmesi ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması yolunda atılmış doğal bir adım olduğu” ifadelerine yer verildi.

Hamas, raporunda operasyonda “bazı hatalar” yapıldığını kabul ederken bu hataların İsrail’in askeri ve emniyet sisteminin hızlı şekilde yıkılması nedeniyle olduğu söylendi. Raporda, “Aksa Tufanı Operasyonu sırasında İsrail’in güvenlik ve askeri sisteminin tamamen ve hızla çökmesiyle bazı aksamalar ve Gazze ile operasyon bölgelerini birbirinden ayıran tel örgülerde geniş gedikler açılması sebebiyle kaos yaşanmış olabilir” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, Hamas’ın sivilleri hedef aldığı suçlamalarına karşı, “Sivillerin çoğu İsrail ordusunun ve polisinin şaşkınlığı sonucu İsrail polisi ve askeri tarafından öldürüldü” denildi.

Hamas’ın raporunda son olarak ABD ile Avrupa ülkelerinin, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünde yargılanmasına karşı çıkmasına da değinilen raporda, “özellikle ABD, Almanya, Kanada ve İngiltere’ye, eğer gerçekten adalete inanıyorlarsa, Filistin’de işlenen tüm suçların soruşturulması için yargı sürecine destek vermeleri” çağrısı yapıldı.

Netanyahu’dan Hamas’ın önerisine cevap

Hamas, “Aksa Tufanı” hakkında hazırladığı raporda, “Sivillerin çoğu İsrail ordusunun ve polisinin şaşkınlığı sonucu İsrail polisi ve askeri tarafından öldürüldü” denildi.

Kaynak: TELE1