Hamas’ın lideri kimdir, kaç askeri vardır, hangi ülkeler ‘terör örgütü’ olarak kabul ediyor?

Yayın tarihi: 9 Ekim 2023 Pazartesi 3:59 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi 3:59 pm

Hamas, İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonu başlattı. Operasyon İsrail’in sert karşılığıyla savaşa dönüştü. Peki Hamas’ın lideri kimdir, kaç askeri vardır, hangi ülkeler ‘terör örgütü’ olarak kabul ediyor? İşte detaylar…

Mısır merkezli Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) Filistin’deki uzantısı Hamas, İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonu başlattı. Operasyon İsrail’in sert karşılığıyla savaşa dönüştü. Peki Hamas’ın lideri kimdir, kaç askeri vardır, hangi ülkeler ‘terör örgütü’ olarak kabul ediyor?

Hamas, kendisini “İhvan ekolünün bir parçası ve bağımsız bir Filistin örgütü” olarak tanımlayan Filistin’deki bir siyasi partidir. 1987’de kurulan Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz el Rantisi ve Muhammed Taha tarafından kurulan Hamas, Arap-İslam dünyasının “büyük İslami hareketi” olarak kabul edilen Mısır merkezli Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) Filistin’deki uzantısıdır.

2006’da Filistin genelinde yapılan seçimler ile iktidar olan Hamas, İsrail başta olmak üzere Batılı ülkelerce tanınmamış ve hükümetten düşürülmüştü. Türkiye ise, Filistin’deki seçim sonuçlarını kabul ederek Filistin halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini savunmuştu.

HAMAS’IN AMACI NE?

Hamas’ın amacı, İsrail’in yıllardan beri işgal ettiği Filistin topraklarından bir santimetre bile feragat etmemek ve ‘Bağımsız Filistin’i kabul ettirmektir.

HAMAS’IN LİDERİ: İSMAİL HANİYE

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’dir.

İSMAİL HANİYE

Örgütün askeri kanadında ise Izzeddin Kassam yer almaktadır.

HAMAS’IN KAÇ ASKERİ VAR?

Hamas’ın yaklaşık 30 bin askeri bulunmaktadır.

HAMAS’I TERÖR ÖRGÜTÜ KABUL EDEN ÜLKELER

Öte yandan bazı ülkeler Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak görüyor. Hamas, Kanada, Avrupa Birliği, İsrail, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde terör örgütleri listesine alınmıştır. Örgütün askeri kanadı, İzzeddin el Kassam Tugayları, Avustralya ve Birleşik Krallık’ta terör örgütleri listesinde yer almaktadır.