Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ operasyonu sonrası İsrail ‘savaş durumu’ ilan etti

Yayın tarihi: 7 Ekim 2023 Cumartesi 9:39 am - Güncelleme: 7 Ekim 2023 Cumartesi 10:46 pm

İsrail ordusu, sabah saatlerinde roketlerin fırlatıldığı Gazze Şeridi’ne doğru saldırı başlattığını duyurdu. Hamas’ın silahlı grubu da İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyon başlattıklarını açıkladı. Gelişmelerin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Savaştayız ve kazanacağız” açıklaması yaptı. Netanyahu ilerleyen saatlerde ise, “Tüm askeri gücümüzü kullanacağız” diyerek Gazzelilere bölgeyi terk edin çağrısı yaptı. Hamas lideri İsmail Heniyye ise Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıya tepki olarak “bir kahramanlık savaşı” içerisinde olduklarını belirtti. Son açıklamalara göre, 300 İsrailli hayatını kaybederken 1000’den fazla kişinin de yaralandığı açıklandı. Filistinli kaynaklar ise İsrail’in karşı saldırılarında en az 232 Gazzeli’nin öldüğünü 1610 kişinin de yaralandığını duyurdu. İsrail ve Filistin’de OHAL ilan edildi.

Gazze Şeridi’nden sabah saatlerinde İsrail’e çok sayıda roket fırlatıldı. Hamas’ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam da İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyon başlattıklarını açıkladı. Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “savaş durumu alarmı” ilan edildiği duyuruldu.  Söz konusu roketlerden bazıları, İsrail ordusuna ait “Demir Kubbe” hava savunma sistemlerince imha edildi. Ordu, Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşimcilerden güvenlik tehlikesi nedeniyle evlerinden çıkmamalarını istedi.

Roketlerin havadan görüntüsü

Hava saldırısı sirenleri yaklaşık 70 km kuzeydeki Tel Aviv’e kadar duyuldu ve İsraillilere evlerindeki ve apartmanlarındaki bomba sığınaklarının yakınında kalmaları talimatı verildi.

 

300 İSRAİLLİ ÖLDÜ, 1000’DEN FAZLA KİŞİ YARALANDI

İsrail basını Hamas’ın saldırında 300 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail Sağlık Bakanlığı ise 1000’den fazla yaralının hastanelere nakledildiğini açıkladı.

232 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ, 1610 KİŞİ YARALANDI

Filistin Sağlık Bakanlığı da, İsrail’in hava saldırılarında 232 Filistinlinin öldüğünü 1610 kişinin de yaralandığını ifade etti.

İsrail ordusuna ait bir tankın, Kassam Tugayı tarafından imha edildiği sosyal medya hesaplarında görüntülerle paylaşıldı.

FİLİSTİNLİ GRUPLAR İSRAİL YERLEŞİM YERLERİNE SIZDILAR

Öte yandan İsrail Ordu Radyosu tarafından verilen bilgide çok sayıda Filistinli militanın Gazze Şeridi’ne komşu İsrail bölgelerine sızdığı belirtildi. İsrail’deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze’den 4 ayrı silahlı grup çevredeki yerleşim yerlerine girdi. Filistinli grupların, Gazze Şeridi açıklarında İsrail Deniz Kuvvetleri’ne ait bir tekneye ateş açtığı da aktarıldı.

MOTORLU PARAŞÜT KULLANDILAR

Hamaslı militanlar, İsrail’e sızmak için paramotor (motorlu paraşüt) kullandı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, paramotorlu militanlar evlerin üstünden İsrail’e sızdığı görüldü.

‘AKSA TUFANI’ OPERASYONU

Hamas’ın silahlı kanadı, İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” operasyonu başlattığını ve ilk aşamada İsrail’e 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, başlatılan saldırıya ilişkin “İsrail’in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail’e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık” dedi. “Elinde tüfeği olan herkese” silahlanma çağrısı yapan Dayf, İslam ve Arap dünyasını İsrail’in işgalini silmek için birleşmesi gerektiğini söyledi. Dayf ayrıca, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtmişti.  Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi. Dayf, ilk aşamada İsrail’in askeri bölgeleri ve hava üstlerini hedef aldıklarını dile getirerek, İsrail yönüne roket atmaya devam edeceklerini kaydetti.

ŞÜKÜR NAMAZI KILDI

Hamas’ın, İsrail’e başlattığı operasyonun ardından Hamas lideri İsmail Haniye’nin şükür namazı kıldığı görüntüleri sosyal medyaya yansıdı.

İsrail’e saldırı haberlerinin yayıldığını televizyonda izleyen Haniye, sabah namazının ardından etrafındaki kişiler ile beraber şükür namazına durdu.

CİHAT ÇAĞRISI YAPILDI

Kudüs’teki camiler, İsrail’e karşı cihad çağrısı yaptı.

Kudüs’ün dört bir yanındaki camilerin hoparlörleri, tüm Müslümanları ve Filistinlileri ayağa kalkmaya ve İsrail Savunma Kuvvetleri ve İsrail Hükümetine karşı Cihad (Kutsal Savaş) başlatmaya çağırdı.

Atılan roketler nedeniyle bir çok bölgede dumanlar yükseldi

İSRAİL ORDUSU GAZZE ŞERİDİ’NE SALDIRI BAŞLATTI

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da Hamas’ın roket fırlatma ve İsrail içine sızmayı içeren kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, vatandaşlarından talimatlara uymasını talep etti.

NETANYAHU: SAVAŞTAYIZ

İsrail Başbakanı Netahyahu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Savaştayız ve biz kazanacağız. Düşmanımız daha önce hiç görmediği bir bedel ödeyecek.” dedi.

HAMAS’TAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Hamas sözcüsü Halid Kadomi, “Aksa tufanı” operasyonuna ilişkin “Filistinlilerin onlarca yıldır karşılaştığı tüm zulümlere yanıt” açıklamasında bulundu. Kadomi, “Filistin halkına yönelik Gazze’de bulunan Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlarımıza yapılan zulmü, uluslararası toplumun durdurmasını istiyoruz. Bütün bunlar, bu mücadelenin başlatılması içindir” dedi. Kadomi, İsrail askerlerinin ve sivillerin Hamas tarafından rehin alınıp alınmadığına ilişkin, “Onlar rehine değil. Onlar savaş esirleri” ifadesinde bulundu.

İsrailli yerleşimcilerin de işgalci olduğunu ve uluslararası hukuka göre işgalci olduklarını belirten Kadomi, “Dolayısıyla bugünkü durum işgalcilere karşı bir savaştır” değerlendirmesinde bulundu.

HAMAS LİDERİ HENİYYE: BİR KAHRAMANLIK SAVAŞININ İÇERİSİNDEYİZ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıya tepki olarak “bir kahramanlık savaşı” içerisinde olduklarını belirtti. Heniyye yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Hamaslı yetkili, “Bu tarihi anlarda, adı Mescid-i Aksa, kutsallarımız ve tutsaklarımız ve ana sebebi de Mescid-i Aksa’ya yönelik suç işleyen Siyonist saldırı olan bir kahramanlık savaşının içerisindeyiz.” ifadesini kullandı.

Binlerce yerleşimcinin Mescid-i Aksa’ya saygısızlık ettiği son günlerde İsrail saldırganlığının zirveye ulaştığını belirten Heniyye, bu adımın, Mescid-i Aksa üzerinde egemenlik kurmak için atıldığına ilişkin bilgileri olduğunu kaydetti.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS: FİLİSTİN HALKININ KENDİNİ KORUMA HAKKI VARDIR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırıları karşısında Filistin halkının kendini savunma hakkının olduğunu söyledi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Abbas, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonuna ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey sivil ve güvenlik yetkililerini Ramallah’ta topladı.

Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, “İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır.” dedi. Filistin Devlet Başkanı, “İsrail işgali ve yerleşimci çeteler tarafından işlenen suçlara karşı Filistin halkı evlatlarının sebatı ve dirençle ayakta kalmaları için tüm gerekli unsurların sağlanması” talimatı verdi.

Abbas, bugün Filistin yönetimindeki lider kadrosuyla yapılacak bir toplantıya başkanlık edecek.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI: İSRAİL ZOR BİR ZAMANDAN GEÇİYOR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail’in zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Herzog, İsraillilere ordu güçlerinin talimatlarını dinleme, karşılıklı güven ve sükunet gösterme çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Hamas’ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları” ifade edildi.

İsrail Başbakanlığı da yerel saatle 13.00’te Tel Aviv’de güvenlik kabinesinin toplanacağını duyurdu.

LÜBNAN HİZBULLAH’INDAN KRİTİK AÇIKLAMA

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, Hamas’ın İsrail’e  başlattığı saldırıyı desteklediklerini duyurdu. Hizbullah’ın yazılı açıklaması, örgüte yakınlığıyla bilinen Al Mayaden televizyonunun internet sitesinde paylaşıldı. Filistin direniş gruplarının tebrik edildiği açıklamada, Hamas’ın operasyonunun “İsrail’in devam eden suçlarına ve kutsallara yönelik ihlallerine kararlı bir yanıt” olduğu ifade edildi. Hizbullah, “Arap, İslam ülkeleri ve dünyanın tüm özgür halklarına, Filistin halkı ve onun direniş hareketine destek vermeleri” çağrısında bulundu. Açıklamada, Hizbullah’ın Filistin sahasındaki gelişmeleri yakından takip ettiği ve Filistinli taraflarla sürekli temas halinde olunduğu aktarıldı.
İsrail hükümetinin Filistin direnişinin sahada öğrettiklerinden ders çıkarması gerektiği kaydedilen açıklamada, bunun özellikle İsrail ile normalleşme arayışındaki tüm uluslararası toplum ve İslam dünyasına da bir mesaj niteliğinde olduğu ifade edildi.

İSRAİL ONLARCA SAVAŞ UÇAĞI İLE SALDIRI BAŞLATTI

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi’ndeki farklı Hamas hedeflerini vurmaya başladığı belirtildi.

İSRAİL: 21 HEDEFİ VURDUK

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait 17 “askeri yerleşkeyi” ve 4 “operasyon merkezini” vurduklarını açıkladı.

ABD VE AVRUPA’DAN ART ARDA AÇIKLAMALAR

ABD ve Avrupa ülkeleri, Hamas’ın başlattığı operasyona tepki gösterirken İsrail’e destek mesajları yayımladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Filistin ile İsrail arasında bu sabah başlayan gerilim karşısında bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesini önlemek için gerilimi azaltma çağrısında bulundu.

Bu ardaa İsrail’deki ABD Büyükelçiliği ülkedeki ABD vatandaşlarına yönelik uyarı yapıp Gazze ve çevresine seyahat yasağının devam ettiğini duyurdu.

ERDOĞAN: TARAFLARI İTİDALLE HAREKET ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da gerilime ilişkin “Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’DE OHAL KARARI

İsrail Savunma Bakanı Itamar Ben Gvir, Hamas’ın bu sabah başlattığı sürpriz saldırının ardından bir güvenlik durumu değerlendirmesi yaptı ve “Gazze sınırındaki tansiyonu düşürmek” amacıyla sivil olağanüstü hal ilan edilmesi talimatı verdi. Kararın akşam saatlerinde yürürlüğe girmesi beklenirken, Bakan Gvir, göüllü polislerin işe alınması ve ülke genelindeki tüm güçlerin silahlanması yönünde çağrıda bulundu.

Ben Gvir ayrıca, tüm cezaevlerinde de OHAL ilan edilmesine karar verdi.

FİLİSTİN’DE OHAL KARARI

Gazze Şeridi sınır bölgesinde, İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalarda 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5’inin yaralandığı bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanı May Alkaila tüm hastanelerde olağanüstü hal ilan etti. Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan haberde, “Bugün çok sayıda Filistinli öldürüldü ve birçoğu da yaralandı” denildi.

AVRUPA’DAN TEPKİLER

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas’ı kınarken, “İsrail’in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır” değerlendirmesini yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “İsrail ile tam dayanışma içindeyim” mesajını paylaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise “Gazze’den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas’ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail’in yanında duruyor” değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “İsrail’i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum” açıklamasını yaptı.

İsrail’deki Fransız Büyükelçiliği saldırıları “kabul edilemez terör saldırıları” olarak nitelendirdi.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Ülkenin güneyinden gelen gelişmeler karşısında dehşete düştük. Bu terör saldırıları kabul edilemez ve herkes tarafından kınanmalıdır. İsrail ve İsraillilerin yanında yer alıyoruz” dedi.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli “sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini” belirtti. Sunak, “İsrail’in kendisini savunma hakkı mutlaktır” ifadesine yer verdi.

BELÇİKA

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda “Belçika, İsrailli sivillere yönelik kitlesel roket saldırılarını şiddetle kınamaktadır. Şiddet ve terör sadece acıları sürekli kılar ve diyalog yolunu engeller. Düşüncelerimiz saldırıdan etkilenen herkesle birlikte. Durumu yakından takip ediyoruz” ifadesinde bulundu.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasındaki gerilimin tırmanmasının “vahim sonuçları” olacağı uyarısında bulunuldu.

Açıklamada “azami itidal gösterilmesi ve sivillerin daha fazla tehlikeye maruz bırakılmaması” çağrısında bulunuldu.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukri, Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell ile bir telefon görüşmesi yaparak gelişmeleri ele aldı ve her iki tarafın da ciddi risklerden kaçınmak için itidalli davranması gerektiğini belirtti.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin’in “Gazze’den İsrail’e yönelik terör saldırılarını kesin bir dille kınadığını” söyledi.

Hamas’ın “şiddetin yoğunlaşmasına katkıda bulunduğunu” söyleyen Baerbock, “masum insanları hedef alan şiddet ve roketlerin derhal durdurulması gerektiğini” sözlerine ekledi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X’te “Yunanistan bugün Gazze’den İsrail’e yönelik ağır roket saldırılarını şiddetle kınamaktadır. Yunanistan İsrail’in yanındadır ve şiddetin bu kabul edilemez tırmanışından derin endişe duymaktadır” paylaşımında bulundu.

İRAN

ISNA haber ajansında yer alan habere göre, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Rahim Safavi, “Filistinlilerin saldırılarını desteklediğini” söyledi.

Safavi’nin “Filistinli savaşçıları kutluyoruz. Filistin ve Kudüs’ün kurtuluşuna kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız” dedi.

İTALYA

İtalya, Hamas’ın “acımasız saldırısına” karşı “İsrail’in kendini savunma hakkını” desteklediğini söyledi.

Hükümet, “masum sivillere yönelik terör ve şiddeti en güçlü ifadelerle kınadığını” söyledi.

RUSYA

Interfax haber ajansının Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov’a dayandırdığı haberine göre Rusya, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasıyla ilgili olarak İsrail, Filistinliler ve Arap ülkeleriyle temas halinde olduğunu açıkladı.

İSPANYA

İspanya Dışişleri Bakan Vekili Jose Manuel Albares X’te yaptığı açıklamada Gazze’den İsrail’e yönelik saldırıları kınadı.

Açıklamada, “Gazze’den İsrail’e karşı düzenlenen çok ciddi terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. “Bu ayrım gözetmeyen şiddet karşısında şaşkına döndük. Tüm dayanışmamız kurbanlarladır” denildi.

ÇEKYA

Cumhurbaşkanı Petr Pavel yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nden gerçekleştirilen saldırı İsrail Devleti’ne ve sivil halka yönelik içler acısı bir terör eylemidir” dedi

“Roket saldırıları ve Hamas komandolarının İsrail’e sızması, Filistin-İsrail çatışmasına barışçıl bir çözüm bulma çabalarını uzun süre engelleyecektir” ifadesinde bulundu

Çekya Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu’nun çatışmaların ardından Çek Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyareti ertelediği belirtildi.

NETANYAHU: BÖLGEYİ TERK EDİN

İsrail Başbakanı Netanyahu, akşam saatlerinde bir kez daha kameralar karşısına geçti. Hamas’ın saldırısına tüm askeri güçleriyle karşılık vereceklerini belirten Netanyahu, Gazzelilere bölgeyi terk edin çağrısı yaptı.