“HALI SAHALARDAKİ TERLEMEYİ GÖRMEYİP HAMAMLARI HANGİ SEBEPTEN ÖTÜRÜ KAPALI TUTMUŞTUR”

Türkiye SPA’lar ve Hamamcılar Birliği Başkanı Kemal Özcan, “Pandemi süreci boyunca kendimizce cevaplar bulamadığımız ve artık aklımızın cevaplar üretemediği bu zor durumda, sevgili bilim kurulu üyelerine sormak istediğimiz birkaç sorumuz olacak” dedi. Özcan’ın açıklaması şöyle:

“1- Kuaför, güzellik salonu, dövme yapılan yerler gibi birebir, yakın temas halinde hizmet veren işletmeler açıkken, hamamlar hangi sebepten ötürü kapalıdır? Virüsün nefes ve sıvı partüküller yoluyla bulaştığını söyleyen bilim kurulu; insanın kafasına uygulanan saç, sakal kesimi, boya, makyaj gibi uygulamaları yapan işletmeleri açık tutup, onlar kadar yakın mesafede hizmet vermeyen hamamları kapatmasının sebebi nedir? Nedir bizleri onlardan daha tehlikeli yapan?

2- Spor salonu, halı saha gibi terlemenin bol olduğu ve üstelik suyun sabunun her an erişilemediği işletmelerin, tehlike arz etmediğini düşünen bilim kurulu, bu terlemeyi ve halı sahadaki yakın teması sorun olarak görmeyip, hamamları hangi sebepten ötürü kapalı tutmuştur? Üstelik bizlerin işletmelerinde misafirler her an değil, her saniye suya ve sabuna erişimi varken, bu işletmeleri açıp hamamları kapalı tutması hangi mantığa uygundur?

3- Bilardo ve oyun salonları gibi kapalı mekanlarda, insanların en az 2 saat bir arada bulunduğu yerlerin açık kalmasında bir sorun görmeyen bilim kurulu, 25-30 dakika süren ve suyun sabunun içinde hizmet verilen hamamda virüs yayıldığını nasıl düşünebilmiştir?

“AVM’LERDE RİSK ORTAMI GÖRMEYEN BİLİM KURULU NASIL HAMAMLARI RİSKLİ GÖRMÜŞTÜR”

4- Günde binlerce kişinin girdiği, aynı kıyafeti onlarca insanın denediği AVM’lerde, bir risk ortamı görmeyen bilim kurulu nasıl oluyor da günde 25-30 kişinin sayıyla girdiği, suyun sabunun eksik olmadığı hamamları riskli görmüştür?

5- Fabrikalarda binlerce insanın yan yana çalışmasında, uçak yolculuklarında insanların saatlerce yan yana seyahat etmesinde bir sorun görmeyen bilim kurulu; nasıl oluyor da koca hamamda beş kişinin suyun sabunun içinde virüsü yayabileceğine inanmıştır?

6- Özellikle hiç anlam veremediğimiz ve bizler için bardağı taşıran son damla olan otel SPA’larıyla ilgi alınan kararlardır. Otellerde virüsün yayılmadığını tespit eden ve açık olmasında sorun görmeyen bilim kurulu; nasıl oluyor da diğer hamamlarda virüsün yayıldığını tespit etmiştir? Bunu tespit ederken hangi bilimsel verileri, teknikleri ve teknolojileri referans alıp böyle muazzam bir karara ulaşabilmiştir kendileri?