Haluk Pekşen: Orman Bakanı göreve başladıktan sonra THK uçakları sistem dışı bırakıldı

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2021 Perşembe 4:21 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 9:46 am

Betül Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası’nın konuğu, avukat Haluk Pekşen oldu. Türkiye’nin birçok noktasında meydana gelen yangında THK uçaklarının neden kullanılmadığını açıklayan Pekşen, “Türkiye’nin kendi uçakları ülkenin coğrafi özelliklerine uygun olarak alınmıştı. Türkiye orman yangınlarını söndürmekte başarıya imza atmıştı. Neden böyle oldu?” dedi.

Pekşen, Türkiye’de yangın söndürmede tartışmasız en başarılı uçakların bizde olduğunu ifade ederek dünyanın birçok noktasında hazır filoların mevcut olduğunu söyledi. Rusya’dan gelen uçakların ise yangınları söndürmeye yetmeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Rusya’dan gönderilen uçaklar maalesef Türkiye’deki yangınlarda işe yarayacak uçaklar değil. Bu uçakları Konya’nın geniş ovalarında rahatlıkla kullanabilirsiniz ama taşıdıkları motor kapasiteleri ve fiziki yapıları sebebiyle bizim gibi dağlık bölgelerde etkili değildir. Bu uçaklar çok yüksekten geçiyor. Bu sebeple aldığı suyu havaya indirene kadar zaten su, buharlaşmış oluyor.  Halbuki THK’ın uçakları yangının üzerine kadar iner ve stadyum büyüklüğündeki bir suyu yangının üzerine bırakabilir” dedi.

THK UÇAKLARI NEDEN KULLANILAMIYOR?

THK uçaklarının neredeyse ağaçların dallarına kadar inebileceğini ifade eden Pekşen, sözü geçen uçakların bir stadyum büyüklüğünde suyu bırakabildiğini belirtti. Doğru uçaklarla müdahale edilmediğinin altını çizen Pekşen, bu yangınlara sebep olan kişilerin en ağır biçimde cezalandırılmasının gerektiğini vurguladı. Orman Bakanı’nın göreve gelmesinden sonra THK uçaklarını sistem dışına çıktığını belirten Pekşen şöyle söyledi:

“Türkiye’deki yangında bile THK’nın uçağı kullanılamıyor. Çünkü uçucu personeli işten attılar. Uçaklar hazır ama sırf uçamasın diye pilot ve teknik bakım ekiplerini işten çıkardılar” dedi.