Haluk Levent, Süleyman Soylu ile görüştü

Yayın tarihi: 3 Mart 2020 Salı 11:30 am - Güncelleme: 3 Mart 2020 Salı 12:05 pm

8 yaşındaki kemik kanseri Ahmet Ataç, annesinin yurtdışı yasağının kaldırılması üzerine Almanya’ya gitmek üzere İstanbul Havalimanı’na geldi. Ancak polis tarafından annenin uçağa binişine izin verilmeyince, Ahmet Ataç da tedavisi için Almanya’ya gidemedi. Ahmet için sosyal medyadan kampanya başlatıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla bir görüşme yaptıklarını belirten Haluk Levent “Görüşme olumluydu. Durumu araştıracağını söyledi” açıklamasında bulundu.

Ahmet Ataç’ın babası tutuklu, annesinin ise yurtdışına çıkışına izin verilmiyor. Kanserle mücadele eden Ahmet’in tedavisinin ilk bölümü Almanya’da yapıldı. Ahmet’e bu dönemde Almanya’da 70 yaşındaki babaannesi refakat etti. Ancak annesini yayında isteyen Ahmet tedavisine ara verildiği dönemde Türkiye’ye döndü.

Kanser hastası Ahmet’in annesinin pasaportuna yine el konuldu

Yapılan çağrılar üzerine anne Zekiye Ataç’ın yurtdışı yasağının kaldırılması üzerine anne-oğul 27 Şubat’ta başlaması gereken tedavinin ikinci bölümü için İstanbul Havalimanı’na geldi. Ancak yeni bir şerh olduğu gerekçesiyle polis, annenin uçağa binmesine izin vermeyince Ahmet de Almanya’ya gidemedi.


Anneye izin verilmeyince babaanne Adana’dan babaanne İstanbul’a geldi. Yakınlarının anlatımına göre annesinin yine gelemeyeceğini anlayan Ahmet sinir krizi geçirdi. Ahmet Ataç’ın durumuyla ilgili sosyal medyadan bilgi veren Natali Avazyan “Suç işleniyor. Ahmet’in annesinin yurtdışı yasağı yokmuş, yanlış bilgilendirilmiş. Olağanüstü Hal kapsamında idari mahkeme tarafından düşülen şerh sebebiyle çıkışına izin verilmiyor” paylaşımını yaptı.


Sosyal medyadan da anne Zekiye Ataç’a yönelik engellemenin kaldırılması amacıyla “Ahmeti Yaşat Türkiye” çağrıları yapılıyor. Konuya ilişkin olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüştüklerini belirten sanatçı Haluk Levent, olumlu bir kanaat oluştuğunu söyledi.

BARO: HUKUKİ DURUMA GÖRE ENGEL YOK

Adana Barosu İnsan Hakları komisyonu konuya ilişkin olarak geçen günlerde sürecin hızlandırılması yönünde açıklama yapmıştı. İnsan Hakları Komisyonu adına komisyon başkanı Nurettin Tanış tarafından yapılan yazılı açıklamada, süreç şöyle özetlenmişti:

“Henüz 8 yaşında olan Ahmet’in annesi Zekiye Ataç’ın yargılandığı Mersin 7.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışı yasağı kaldırılmış, sonrasında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da yürütülmekte olan başka bir soruşturma kapsamında uygulanan adli kontrol ve yurt dışı yasağı kaldırılmıştır.


Mevcut hukuki duruma göre Zekiye Ataç’ın oğlu Ahmet’in yurt dışında tedavisini yaptırması ve yurt dışına çıkabilmesi içi hiçbir engel bulunmamaktadır. Evrensel hukukun en temel haklarından olan yaşam hakkı, vücut bütünlüğü hakkı ve tedavi olma hakkının bir an evvel kullandırılması, telafisi imkansız sağlık sorunları yaşanmaksızın hızlı davranılması zorunludur. Anne bakımına, ilgisine ve şefkatine muhtaç olan henüz 8 yaşındaki Ahmet’in bir an evvel annesiyle birlikte yurt dışına gidip tedavisi görmesinin önündeki engellerin idari işlemlerin de tamamlanarak sağlanmasını talep ediyoruz. Bu durumu görev ve yetki makamında olanların dikkatine bir kez daha sunuyoruz. Yaşam hakkının kutsallığı çerçevesinde, Ahmet’in yaşatılması ve sağlığına kavuşması için tüm engellerin kaldırılması konusunda baromuz üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edecektir.”