Halkın sofrası bir bir eksiliyor! Yumurtaya dev zam

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2024 Salı 9:30 am - Güncelleme: 27 Ağustos 2024 Salı 9:30 am

Enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle üretici tavuklarını kesime gönderdi. Oluşan arz talep dengesizliği nedeniyle yumurta fiyatları 35 kuruş zamlandı.

Ekonomim’de yer alan habere göre, Türkiye’de enflasyonun yukarı yönlü seyri devam ederken üretici ömrünü tamamlayan ve az yumurta veren tavuklar kesime gönderildi. Oluşan arz talep dengesizliği fiyatlara zam olarak yansıdı. Türkiye’nin yumurta üretim merkezlerinden Afyon ve Kayseri’de toptancı piyasalarda yumurta fiyatları 35 kuruş arttı. Geçen hafta Afyon Başmakçı da tanesi 2,75 TL olan duble yumurta 3,10 TL’ye çıkarken kılavuz yumurtanın tanesi de 1,55 TL’den 1,90 TL’ye çıktı. Kayseri de tanesi 2,66 TL olan duble yumurta 3,01 TL’ye, 1,70 TL olan kılavuz yumurta da 2,05 TL’ye çıktı.

Yumurtanın bir yılda fiyatı ikiye katlandı!

KAR ETMEYİNCE TAVUKLAR KESİME GİTTİ

Kaytaş AŞ. Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, yumurtadaki fiyat artışının arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını belirtti. Yumurta fiyatlarının son 2 aydır düşme eğiliminde olduğu için, üreticinin maliyetinin altında fiyatla satış yaptığını söyleyen Salt, “Kar etmeyen üretici elindeki yumurtlama ömrünü tamamlamış tavukları kesime gönderdi. Bu da piyasada arz eksikliği yarattı. Bu 6 ayda anca kendine gelir. Şu anki arz talebi karşılayamıyor. Bu da fiyatlara yansıdı” dedi.

SİGARA FİYATINDAN UCUZ

Türkiye’de 1 adet yumurtanın 1 dal sigara fiyatının altında olduğunu belirten Salt, yumurta üreticisinin girdi maliyetleri göz önüne alınarak desteklenmesi gerektiğini söyledi. İhracat fiyatlarının da iç piyasanın altında seyrettiğini vurgulayan Salt, dış piyasanın da kılavuz, yarka, piliç sınıfı küçük boy yumurta istediğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: TELE1