Halkın haber alma hakkına engelleme! Son üç yılın en büyük kısıtlaması

Yayın tarihi: 28 Şubat 2020 Cuma 4:29 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2020 Cuma 4:29 pm

Suriye’nin İdlib kentinde 33 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye’de bazı internet sitelerine ve sosyal medya platformlarına erişimde sıkıntılar yaşanıyor.

Saldırıdan saatler sonra Erdoğan’dan açıklama: Her unsur meşru hedeftir

BBC Türkçe’nin haberine göre, dünyadaki internet kısıtlama ve engellemelerini eş zamanlı olarak denetleyen Netblocks’un topladığı verilerde farklı servislerin sağladığı hizmetteki engellemeler görülüyor.

Netblocks’un kurucusu Alp Toker hangi platformların nasıl engellendiğini ve kullanıcıların neler yapabileceğini anlattı.

Toker, özellikle sosyal medya platformlarına erişimin “aralıklı engelleme” formülü ile kısıtlandığını belirtti.

”Perşembe akşamı saat 11 de çeşitli sosyal medya araçlarına ciddi anlamda erişim sorunu tespit ettik. Bunlar Türkiye içinden engellenmiş durumda. Hızları ve performansları ölçtük. Aslında bir sıkıntı yok ama bir ara engelleniyor sonra engel kalkıyor. Bu sürekli yapılıyor. Böyle bir durum var. Ayrıca teknik olarak da DNS ve SNI sistemlerinde özellikle engel uygulandı. Bunlar’da yavaşlık gibi hissedilme olabilir ama bu bildiğimiz engelleme durumudur.”

”Engelleri açmak mümkün. VPN servisleri kullanılabilir. Böylelikle uygulanan sansürü aşabiliriz. Son 3 yıldaki en ciddi engel oldu. En son 2016’nın sonunda olmuştu yine bu da suriyedeki olaylarla ilgiliydi. O zamanlardan bu yana ciddi anlamda bir engelleme görülmedi.” dedi.

İdlib’de hava saldırısı: 33 Şehit