Halkevleri’nden zam protestosu: Kaybettiniz, halkın sırtından inin!

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2019 Salı 6:48 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2019 Salı 8:47 pm

Halkevciler enerjinin temel bir hak olduğunu belirterek, zamların acil olarak geri çekilmesini ve her haneye 230 kWh elektriğin parasız verilmesini istedi

İstanbul seçimlerinin hemen ardından doğal gaza, şekere, kuru çaya, benzine gelen zamlara bir de elektrik zammı eklendi. 1 Temmuz itibariyle, elektriğe yapılan yüzde 15 zammın ardından, peş peşe gelen zamları protesto etmek için BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde açıklama yapan Halkevleri, seçimden bugüne yapılan zamları tek tek sıralayarak “Kaybettiniz, halkın sırtından inin! Zamlar geri alınsın” dedi.

Elektrik zammının detayları belli oldu!

Seçimlerin hemen arkasından elektriğe yapılan yüzde 15 zamla birlikte, şekere yüzde 16, kuru çaya yüzde 15 zam yapılmasını protesto eden Halkevleri, “İstanbul halkı, 23 Haziran’da talana, ranta, halkın sırtından sefa sürenlere, halkın kaynakları ile kasalarını dolduranlara “hayır” dedi. Halkı müşteri gibi görenlere “hayır” dedi. Bu mesajı almayıp zam yağmurunu başlatanlar için bir kez daha burada söylüyoruz: Kaybettiniz, halkın sırtından inin” dedi.

BEDAŞ önünde yapılan protestoda ‘Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın’, ‘Yandaşa kıyak, halka zam’ sloganları atan Halkevleri adına basın açıklamasını Beşiktaş Halkevi Şube Başkanı Murat Yıldırım okudu. AKP’nin krizin sermayeye ait olan faturasını halka yüklemeyi tercih ettiğini belirten Yıldırım, “AKP her zaman olduğu gibi krizin sermayeye ait olan faturasını krizde ve ekonomi yönetiminde hiçbir söz hakkı bırakmadığı halka yüklemeyi tercih ediyor. Aylık bağlama oranlarını düşürerek emekli aylıklarını düşürüyor, ücret zamlarını düşük tutuyor, tüketim mallarına ve tüketici vergilerine zamlar yapıyor. Sermayeye ise vergi indirimleri ile işçi sigortalarının ve maaşlarının işsizlik fonundan karşılayarak, teşviklerle destek oluyor” dedi.

“Emeğin ve halkın haklarını savunmak için sokaktayız” diyen Halkevciler, sözlerini “Yalanla, talanla bu ülkeyi yönetemezsiniz. Attığınız her adımda bizleri karşınızda bulacaksınız. Enerji temel haktır, zamlar acil olarak geri çekilmeli her haneye 230 kWh elektrik ücretsiz verilmeli” diyerek tamamladı.

Halkevleri’nin yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

Kaybettiniz, halkın sırtından inin! Zamlar geri alınsın!

Yerel seçimler geçti, İstanbul halkının kararını yok sayanlar, İstanbul’u yeni bir seçime sürükledi ve yine yenildiler. Seçimin hemen ardından ise zamlar başladı.

Yarattığı ekonomik krizin faturasını halkın sırtına yükleyerek, sermayedarları kurtarmaktan başka çözüme sahip olmayan AKP iktidarı, zamlar için seçimlerin bitmesini bekliyordu. 1 Temmuz itibarıyla elektriğe yüzde 15, şekere yüzde 16, kuru çaya yüzde 15 zam açıklandı, doğalgaz için de aynı oranda zam dillendiriliyor.

İstanbul halkı, 23 Haziran’da talana, ranta, halkın sırtından sefa sürenlere, halkın kaynakları ile kasalarını dolduranlara “hayır” dedi. Halkı müşteri gibi görenlere “hayır” dedi. Bu mesajı almayıp zam yağmurunu başlatanlar için bir kez daha burada söylüyoruz: Kaybettiniz, halkın sırtından inin.

Biliyoruz, her kriz tartışması aynı zamanda krizden çıkış planı, yani krizin faturasının kime yükleneceğinin tartışmasıdır da. AKP her zaman olduğu gibi krizin sermayeye ait olan faturasını krizde ve ekonomi yönetiminde hiçbir söz hakkı bırakmadığı halka yüklemeyi tercih ediyor. Aylık bağlama oranlarını düşürerek emekli aylıklarını düşürüyor, ücret zamlarını düşük tutuyor, tüketim mallarına ve tüketici vergilerine zamlar yapıyor. Sermayeye ise vergi indirimleri ile  işçi sigortalarının ve maaşlarının işsizlik fonundan karşılayarak, teşviklerle destek oluyor.

İşçi ücretleri düşük tutulup temel tüketim mallarına zamlar yapılırken; uydurdukları Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nun, üyelerinin maaşları 13 bin liradan 19 bin liraya çıkartılıyor. Açlığa, yoksulluğa mahkum edilen halk, yurtdışı gezilerinde 50 bin dolarlık çantasını koluna takıp gezenlerin haberlerini izliyor. Artık yeter. Siz sefa sürerken, bizler faturalarla, zamlarla boğuşmayacağız!  Gayrimeşrusunuz, aldığınız tüm kararlar emek ve halk düşmanı! Enerji haktır, sizin zamlarınız, uygulamalarınız ise haksız hukuksuz!

Bugün BEDAŞ önündeyiz. Anlamayana anlatmak için. Son elektrik zamlarına birlikte bakalım.

Elektrik üretim AŞ’nin karıyla birlikte 1 kW elektrik satış fiyatı 20.52 kuruş. Ama tamamı Cengiz, Limak, Kolin, Bereket gibi yandaş firmalar olan dağıtım firmaları bu fiyatın üzerine 29.35 kuruş koyuyor. Üzerine 11.95 kuruş da fonlar, vergiler, kdv ekleniyor. Vatandaş 61.81 kuruş ödemek zorunda kalıyor. Yani elektriğin üretim maliyetinin 3 katı fatura ödüyor. Buna soygun denir! Çünkü 2010 yılında dağıtım şirketlerinin payı yüzde 25.1 iken 2019 yılında yani bugün dağıtım şirketlerinin payı yüzde 143’e çıkartılmıştır. Elektriğe yapılan bu zam yükselen maliyetlerden dolayı yapılmıyor, dolarla kredi borcu bulunan enerji şirketlerinin borçları halka ödetiliyor. Krizde halk değil enerji ve dağıtım şirketleri korunuyor.

Bizler Halkevciler, emeğin ve halkın haklarını savunmak için sokaktayız. Buradayız. Yalanla, talanla bu ülkeyi yönetemezsiniz.  Attığınız her adımda bizleri karşınızda bulacaksınız.

Enerji temel haktır, zamlar acil olarak geri çekilmeli her haneye 230 kWh elektrik ücretsiz verilmelidir.

Haramilerin saltanatını yıkmak, hakkımız olanı almak için, tüm İstanbulluları, tüm yurttaşları bu soyguna dur demeye çağırıyoruz.

İstanbul Halkevleri