Halkevleri, su zammına karşı İBB önündeydi: Bedeli patronlara ödetin, halka değil

Yayın tarihi: 14 Kasım 2019 Perşembe 3:23 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2019 Çarşamba 6:46 pm

Halkevleri, İSKİ’nin 2020 yılı su satış tarifeleri teklifinde 1 Aralık’tan geçerli olmak üzere konutta suya yüzde 20 zam istemesini Saraçhane’deki İBB merkez binası önünde protesto etti.

Halkevleri, İSKİ’nin suya yüzde 20 zam isteğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Saraçhane’deki merkez binası önünde protesto etti. 23 Haziran İstanbul seçiminde AKP’yi yenilgiye uğratmak için mahalle mahalle çalıştıklarını belirten Halkevciler, “Uyarmak için, halkın çıkarlarını savunmak için, doğru olanı söylemek için buradayız” dedi.

Açıklama öncesinde polisler, Halkevcilerin açıklamayı İBB önünde yapmasını engellemeye çalıştı. İBB binasının tam karşısında yer alan Fatih 50. Yıl Parkı’nda açıklamanın yapılabileceğini söyleyen polisler ile Halkevciler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Halkevciler, engelleme girişimlerine rağmen açıklamayı İBB önünde gerçekleştirdi.

“SU HAKTIR SATILAMAZ”

“Su haktır, bedeli patronlara ödetin halka değil!” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık “Su haktır, satılamaz” sloganları atıldı. Halkevleri adına açıklamayı Murat Yıldırım okudu.

23 Haziran İstanbul seçiminde AKP’yi yenilgiye uğratmak için mahalle mahalle çalıştıklarını belirten Yıldırım, Halkevleri Eş Genel Başkanları ve yöneticilerinin 4 ay önce İBB’de CHP’nin meclis grubuna katıldıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Ve orada bir şey söyledik: AKP’yi kentte gerçekten yenilgiye uğratmak, halkçı-demokratik bir yerel yönetimi hayata geçirmekle mümkündür. Halkevleri, halk yararına atacakları adımlarda ve iktidarın saldırılarına karşı seçilmiş yerel yönetimlerin yanında olur. Ancak halkın zararına atılacak olası her adımda da bir halk örgütü olarak karşılarında duracaktır. İşte bugün buradayız; uyarmak için, halkın çıkarlarını savunmak için, doğru olanı söylemek için buradayız. İBB suya zam yapmaya hazırlandığı için buradayız!”

“BEDELİNİ HALK DEĞİL PATRONLAR ÖDESİN”

“İBB, kamusal bir hizmet olan su hizmeti için kar zarar hesabı yapamaz” diyen Yıldırım, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Zammın kaynağı, ne yazık ki ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar. Bundan sıkıntı duyanlar varsa, doğalgaza, yakıta yapılan zammı hemen geri çeksinler, biz de zam yapmayalım” sözlerini hatırlatarak şunları kaydetti:

“İmamoğlu’na bu açıklaması üzerine söyleyecek iki sözümüz var: Suya zamdan sıkıntı duyan milyonlarca İstanbulludur! Doğalgaza yakıta zammı onlar yapmadı. İktidarın iğneden ipliğe, doğalgazdan elektriğe yaptığı zamlarla krizin faturasını ödettiği milyonlardan bahsediyoruz! Suya zammın gerekçesi ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar diyen sizsiniz. Yerel yönetimin görevi ekonomik kriz karşısında halkı korumaktır. AKP’ye benzemeyecekseniz, yapacağınız şey bedeli halka değil patronlara ödetmektir.”
“İBB, musluktan temiz içilebilir suyun akmasını sağlamalı”
“Su haktır. Her bir yurttaşın asgari su ihtiyacı bedelsiz olmalıdır” diye devam eden Yıldırım, İstanbul’da her haneye 18 metreküp suyun bedelsiz verilmesi ve su kullanım bedelini patronlar ve şirket sahiplerinin ödemesi gerektiğini ifade etti.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’da ‘su’ sayın belediye başkanının ifade ettiği gibi ucuz değildir, İstanbul’da yaşayan milyonlarca emekçi sadece musluktan akan suya değil, paketlenmiş içme suyuna da para vermektedir. İBB ‘Hamidiye’ suyun satış rakamları ile övünmeden önce her hanede musluktan temiz içilebilir suyun akmasını sağlamalıdır. Biliyoruz ki bu mümkün. Temiz içilebilir suyu musluktan akıtmak mümkün; sadece Okçular Vakfı’na verilen 16,5 milyonla İSKİ’ye yeni bir laboratuvar kurmak mümkün. İktidarın kaynağını keserek alt yapıyı düzeltmek mümkün. Mümkün değil diyorsanız, bizler sosyalistler olarak, sosyalist mühendis mimarlarla birlikte İstanbul’da 16 milyon insana parasız 18 m3 su nasıl verilir; musluktan temiz su nasıl akıtılır halk yararına bu hesaplamaları yapmaya hazırız.”

“Halkevleri bir halk örgütü olarak İBB’nin yaptıklarından sorumludur, çünkü halka karşı sorumludur” diyen Yıldırım, 23 Haziran’da AKP iktidarına karşı birlikte kazanan herkesi İBB’yi denetlemeye, kararlara müdahil olmaya, eleştirmeye ve önermeye çağırdı.

Yıldırım, konuşmasının devamında İBB yönetimini uyardı ve “Suya zam yapmayı aklınızdan çıkarın. Hiçbir haklı gerekçe bulamazsınız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“AKP’Yİ YENİLGİYE UĞRATMAK HALKÇI-DEMOKRATİK BİR YEREL YÖNETİM İLE MÜMKÜN”

Halkevleri eylem sonrası sosyal medyadan yaptığı yazılı açıklamada, “Halkçı-demokratik bir yerel yönetimi hayata geçirmekle mümkündür” diyerek şöyle devam etti:

“4 ay önce, Genel Başkanımız ve yöneticilerimizle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeydik. 23 Haziran seçimlerinde iktidarı İstanbul’da yenilgiye uğratmak için mahalle mahalle çalışmış sosyalistler olarak CHP’nin Meclis grubuna katıldık. Ve orada bir şey söyledik, ‘AKP’yi kentte gerçekten yenilgiye uğratmak, halkçı-demokratik bir yerel yönetimi hayata geçirmekle mümkündür. Halkevleri, halk yararına atacakları adımlarda ve iktidarın saldırılarına karşı seçilmiş yerel yönetimlerin yanında olur. Ancak halkın zararına atılacak olası her adımda da Halkevleri halk örgütü olarak karşılarında duracaktır’ Bugün de uyarmak için, halkın çıkarlarını savunmak için, doğru olanı söylemek için İBB’yi uyarmak için basın açıklaması düzenledik” dedi.