Halkbank’a dezenfektan ihalesini soran gazeteciye hapis cezası

Yayın tarihi: 22 Mart 2022 Salı 11:12 pm - Güncelleme: 22 Mart 2022 Salı 11:12 pm

Geçtiğimiz sene Halkbank’ta krize neden olduğu iddiaları üzerine ‘dezenfektan ihalesi’ ile ilgili haber yapan, bankaya çeşitli sorular yönelten Gazeteci Can Özçelik’e 10 ay hapis ve 833 gün adli para cezası verildi. Kararı değerlendiren Avukat Feza Yalçın, “Haberde temel gazetecilik kuralı olan şey yapılmış ve sadece soru sorulmuştur. Mahkeme soru sormaya yani gazeteciliğe ceza vermiştir” dedi.

Odatv’nin 12 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı “Halkbank’ta dezenfektan krizi” başlıklı habere İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava karara bağlandı. Haberde Halkbank yönetimine bankanın dezenfektanla temizlenmesine ilişkin sorular yöneltilmişti. Davayı karar bağlayan mahkeme Odatv’nin soru sorarak “Bankanın itibarının zedelendiğini” iddia ederek Odatv Yazı İşleri Müdürü Can Özçelik’e 10 ay hapis ve 833 gün adli para cezası verdi. Mahkeme 10 aylık hapsi de 300 gün para cezasına çevirdi.

BU SORULARA CEZA VERDİ

Odatv haberinde Halkbank’ın dezenfektanla temizlenmesine ilişkin yaptığı haberde ihaleyi alan şirketin daha önce yeni havalimanına düşük fiyatla iş yaptığını yazmıştı.

Haberde, Halkbank yönetimine olaya ilişkin şu sorular yöneltilmişti:

  • Halkbank’ın dezenfektanla temizlenmesiyle ilgili ihale yapıldı mı?
  • İhale yapıldıysa, kaç şirket katıldı?
  • Halkbank’ın dezenfektanla temizlenmesiyle ilgili ihale hangi şirkete verildi?
  • Anlaşmada metrekare fiyatı kaç TL olarak belirlendi?
  • İhaleyi alan firmanın Halkbankası’na metrekaresi 7 lira fiyat verdiği belirtiliyor. Buna karşılık aynı firmanın yeni havalimanına ise metrekaresi 1 liraya fiyat verdiği görülüyor. Halkbankası’na
  • yönelik bu fiyat farkının nedenini nasıl açıklarsınız?
  • Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın tavrı nasıl oldu?
  • Lütfi Elvan size bu konuda ihale ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi mi?

 

ÖZÇELİK’TEN AÇIKLAMA

Kararın ardından Twitter hesabından bir paylaşım yapan Gazeteci Can Özçelik, “Halkbank’ın dezenfektanla temizlenmesi ihalesini ve yüksek fiyatla iş yapıldığını yazmak suç oldu! İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi skandala imza attı, gazeteciliğin temeli olan soru sormayı mahkum etti. 10 ay hapis cezası aldım. YAZIK!” ifadelerini kullandı.

ABD’de Halkbank davası askıya alındı