Halkbank, ABD’deki duruşmalara katılmayı kabul etti

Yayın tarihi: 26 Şubat 2020 Çarşamba 12:34 pm - Güncelleme: 26 Şubat 2020 Çarşamba 12:35 pm

Halkbank, ABD’deki İran yaptırımları davasında temyiz başvurusunun reddedilmesinin ardından duruşmalara katılmayı kabul etti.

İran’a yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, hakkında ABD’de New York federal mahkemesinde açılan davadaki duruşmalara katılmayı kabul etti.

Halkbank davasında flaş gelişme! Başvuru kabul edildi

Halkbank avukatları, New York Güney Bölge Federal Mahkemesinde dün (25 Şubat) yapılan duruşmada, banka adına bundan sonraki süreçte duruşmalarda yer alacaklarını bildirdi.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, avukatlardan Halkbank’ın kendilerini duruşmalarda temsil etmek için yetkilendirdiğine ilişkin yazılı bir dilekçe sunmalarını istedi.

Bir sonraki duruşma 3 Mart Salı günü yerel saatle 11.00’de yapılacak.

Ne olmuştu?

Kamu bankası olan Halkbank’a Amerikalı savcılar 15 Ekim tarihinde 45 sayfalık iddianame ile “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” dahil 6 farklı suçlama yöneltmişti.

ABD’deki Halkbank davasında flaş gelişme!

Başlatılan yargı süreciyle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Halkbank’ın ABD’nin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı yaptırımların delinmesi amacıyla yıllarca süren ve toplam boyutu milyarlarca dolara ulaşan bir düzenin parçası olduğu iddia edilmişti.

Savcılar, İran’ın Halkbank sayesinde dondurulmuş 20 milyar dolarlık petrol gelirine ulaştığını öne sürerken Halkbank avukatları suçlamaları reddederek davaya yanıt vermeyi kabul etmedi.

Bu da savcıların Halkbank’ı yargıdan kaçmakla suçlamasına neden oldu. Banka avukatları, “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için “kısıtlı özel temsiliyetle duruşmaya katılım” istekleri federal mahkemece reddedilince temyiz mahkemesine başvurdu.

Temyiz mahkemesi başvuruyu incelemeyi kabul etti ve kararını açıklayıncaya kadar ise federal mahkemeden devam eden yargı sürecini beklemeye alması talebinde bulundu. Mahkeme, 22 Şubat’ta söz konusu talebi inceledikten sonra reddetti.