Halka ‘tasarruf’ çağrısı yapan AKP’den ihale skandalı!

Yayın tarihi: 24 Aralık 2018 Pazartesi 5:38 am - Güncelleme: 24 Aralık 2018 Pazartesi 5:39 am

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, AKP hükümetinin bir yandan “tasarruf” çağrılarında bulunurken diğer yandan ihalelerde yapılan skandalları kaleme aldı.

Çiğdem Toker, “Aynı günde 1.5 milyarlık 3 ihale” başlıklı yazısında “2019 bütçesi TBMM’de tenha bir oturumda kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kayınpederi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın teklif ettiği bütçeyi sunarken, ‘en önemli özelliği tasarruf’ demişti” hatırlatmasında bulundu.

“Devlette tasarruf dendiğinde uzun bir liste aklı gelir” diyen Toker şöyle devam etti:

“Kamu ihalelerini, ilan ederek açık ve saydam yapmak tasarrufun dolaylı bir yoludur. Bütçe kaynaklarını bu yolla etkin kullanabilirsiniz çünkü. Tabii bu ideal dünyada mümkün.”

“3 İHALENİN KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILMASINA BAHANE OLAMAZ”

Çiğdem Toker “Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız, aynı gün içinde üç ihalenin art arda yapıldığına, her bir ihalenin en iyi teklif verenin tesadüf bu ya (!), yeni havalimanı gibi başka büyük işlerde ortaklık eden -biri medya patronu- üç müteahhitlik şirketi olduğuna, toplamı yaklaşık 1.5 milyar TL olan bu ihalelerin ilansız olarak yani pazarlık yöntemiyle yapıldığına tanıklık edebilirsiniz” diyerek şunları kaleme aldı:

“Bu ihale 20 Aralık Perşembe günü yapıldı. Bütçenin kabulünden bir gün önce. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) pazarlık usulüne konu ihaleleri Yusufeli yolu. Artvin- Erzurum ayrımı devlet yolu üzerinde. Sekiz şirket katılıyor. Teklifler ikişer tur sunuluyor. KGM’nin yolun üç ayrı kesimi için yaptığı ve kamuoyuyla paylaşmadığı sonuçları paylaşalım:

1- Kesim: Limak, 650 milyon 381 bin TL teklifle

2- Kesim: Kolin, 487 milyon 453 bin TL teklifle

3- Kesim: Kalyon, 378 milyon 863 bin TL teklifle

Yusufeli yolunun sarp ve çetin bir yol olduğunu biliyoruz. Dahası, o yolun kötü yapıldığı daha önce yerel basında büyük eleştiri konusu olmuş. Belki KGM’nin pazarlık usulünü seçmesinin sebebi budur. Böyle bile olsa aynı günde 1.5 milyarlık 3 ihalenin kapalı kapılar ardında yapılmasına bahane olamaz.”