Artvin halkının maden sahalarına karşı 2015 yılından bu yana sürdürdüğü mücadeleye ve alınan mahkeme kararlarına rağmen, muhalefetin beşli çete olarak adlandırdığı Cengiz Holding'e, Artvin'de yeni bir maden arama sahası verildi.

Maden sahaları ile talan edilen doğal alanlarımıza bir yenisi daha eklendi. AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding,  Artvin’de 10 köyü içine alan, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden arayacak.

Birgün yazarı Gözde Bedeloğlu, Cengiz Holding'in yıllardır Artvin'de sürdürdüğü talanı yazdı. Peki neler olmuştu? Bedeloğlunun yazısına göre;

AYM CERATTEPE'DE MADENCİLİK RUHSATLARINI İPTAL ETTİ

2016 yılında Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır şirketinin Artvin Cerattepe'de  madencilik çalışmalarına başlayacağını duyurmasıyla Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Bölge halkı ve doğa savunucularının başlattıkları eylemler etkili olmuş ve iktidar, direnişçilerin karşısına kolluk gücünü dikmekte gecikmemişti. Maden çıkarma girişimlerini protesto eden binlerce insanının üzerine biber gazı ve plastik mermi sıkılmıştı. 2014 yılında yerel mahkemenin bölgede maden işletilemeyeceğine dair verdiği karar Danıştay tarafından onanmış olmasına rağmen şirket ikinci bir ÇED raporuyla çalışmalarına başladı. 21 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi (AYM), yıllardır süren çevre ve hukuk mücadelesinde son noktayı koydu ve Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.

AYM’nin kararına göre 8 yıllık talandan sonra Cengiz Holding’in Cerattepe’den çıkması gerekiyor. Ancak AKP iktidarı, Cengiz’e tepe tepe kullanabilmesi için yeni bir maden sahası, halka da yeni bir mücadele alanı açtı bile.

Bir dev zam da yediemin otopark ücretlerine Bir dev zam da yediemin otopark ücretlerine

SIRA HOPA VE ARHAVİ'DE!

Holding, Artvin’de 10 köyü içine alan, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden arayacak. BirGün muhabiri Gökay Başcan, ihaleyi 5 milyon TL vererek alan Eti Bakır maden şirketinin Arhavi’de 9, Hopa’da 1 maden sahasında maden araması yapacağını yazdı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ile konuşarak bölgede yaşanabilecek yeni tehlikelere ışık tuttu. Kurdoğlu, ihalenin altın ve bakır ile birlikte çok sayıda madeni kapsadığını ve madenciliğin doğal bir çıktısı olan asit maden drenajı ve ağır metallerin tüm ekosistemi ve özellikle sucul ekosistemi bütünüyle kirleteceğini söyledi. Arhavi’nin yüzde 80’i, Hopa’nın yüzde 86’sı madenciliğe ruhsatlı.

https://tele1.com.tr/iste-istanbul-izmir-bitlis-ve-artvinde-orman-vasfindan-cikarilan-bolgeler-1091862/

Kaynak: alinti