Halk enflasyon ve pahalılık kıskacında: GSYH’de yüzde altıya yakın artış

Yayın tarihi: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:49 am - Güncelleme: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:49 am

Halk hayat pahalılığı ve yoksullukla mücadele etmeye çalışırken GSYH, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyümede “daha dengeli bir kompozisyon”a doğru gittiklerini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu,(TÜİK) 2023 yılının Temmuz-Eylül ayları arasını kapsayan üçüncü çeyreği hakkındaki gayrisafi yurt içi hasıla(GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Halk, başta gıda olmak üzere temel yaşam maddelerinde yaşanan enflasyonun neden olduğu pahalılıkla mücadele etmeye çalışırken TÜİK’in rakamlarına göre, GSYH yüzde 5,9 arttı.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, yılın üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 79,8 artarak 7 trilyon 681 milyar 432 milyon lira oldu. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 295 milyar 815 milyon olarak gerçekleşti.

MEHMET ŞİMŞEK: BÜYÜMEDE DAHA DENGELİ BİR KOMPOZİSYON

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyümede “daha dengeli bir kompozisyon”a doğru yol aldıkları değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Şimşek, iç talebin büyümeye olan katkısının azaldığını, net ihracatın ise negatif katkısında azalma olduğunu belirtti.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Şimşek şu ifadeleri kullandı:

“Programımızın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz. Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı azalırken, net ihracatın negatif katkısı nispeten azaldı. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken; yatırım ve ihracat artış gösterdi.

Uyguladığımız öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımıza; enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makro-finansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Verimlilik artışı için yapısal reformları uygulamaya koyacağız. Böylece sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini güçlendireceğiz.”

CHP’nin Gölge Bakanı, Mehmet Şimşek’e nasıl bakıyor?

 

 

Kaynak: TELE1