Haksız tahrik indirimine Adalet Bakanı Bozdağ’ın da ‘vicdanı sızlamış’

Yayın tarihi: 23 Haziran 2022 Perşembe 2:54 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 3:04 pm

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Pınar Gültekin davasında katil Cemal Metin Avcı için uygulanan ‘haksız tahrik indirimi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Muğla’da mahkeme, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis cezası verdi. Avcı’nın tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan ise beraat etti.

Katil Avcı için uygulanan ‘haksız tahrik indirimi’ne tepkiler sürerken kararı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da tepki gösterdi. Yargıtay’ın “Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi Ulusal İçtihat Forumu”nda konuşan Bozdağ kararın ‘pek çok kimse gibi kendisinin de vicdanını sızlattığını’ söyledi.

Varile koyup yakmıştı! Pınar Gültekin’in katiline 23 yıl ceza

‘ELEŞTİRİLER YOL GÖSTERİCİ OLURSA YAPICI OLUR’

Bozdağ, konuya ilişkin özetle şunları söyledi: “Yargının kararları elbette eleştirilebilir. Bunda hiçbir şey yok. Eleştiriler yol gösterici olur, yapıcı olduğu takdirde. Ama şunu unutmamak lazımdır ki, ilk derece mahkemesi bir karar verdiğinde bu nihai bir karar değildir. Sonuçta adı üstünde ilk derece mahkemesi kararıdır. Bunun üzerinde istinaf yolu vardır. Onun üzerinde temyiz yolu vardır, temyiz mahkemesinin verdiği karar nihai karardır. Kesin karardır. Ortaya çıkan kararla bir dava bitmiş, neticelenmiş, kesinleşmiş olmaz. O nedenle de yargılama süreçlerinin sonuna kadar her konuda, her kararda takip edilmesinde Yüksek Mahkememizin nihai kararıyla nokta konuluncaya kadar sürecin yürüdüğünün bilinmesinde fayda vardır. Elbette hepimizi rahatsız eden kararlar olabilir. Ama bu kararlar eğer doğruysa istinaf ve Yargıtay teyit edecektir. Yok eksiği varsa istinaf ve Yargıtay düzeltecektir. Yok yanlışsa istinaf ve Yargıtay o yanlışa Anayasa ve yasalar çerçevesinde müdahale edecek ve o kararların doğru zemine oturtulmasına elbette katkı sağlayacaktır. O yüzden de bu konuda süreçlerin sağlıklı takip edilmesi, tartışmaların ve eleştirilerin hukukun somutluklarının gözetilerek hukuk içinde ve hukuka uygun biçimde yapılmasında son derece fayda olduğunu buradan ifade etmek isterim. 

Bakan Yanık: Pınar Gültekin davasında haksız tahrik kararı yanlış

‘BENİM DE VİCDANIM SIZLADI’

Haksız tahrik konusunun Türkiye’de tartışılmaya açılmasında son derece fayda gördüğümü buradan ifade etmek istiyorum. Bir soru sorarak da bu tartışmayı Yüksek Yargıtay’ımızın huzurunda Türkiye kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum. Tasarlayarak ya da canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme suçunun işlenmesi halinde tahrik nasıl uygulanmalı? Ya da uygulanmamalı mı? Son tartışılan konuda elbette insan olarak benim de eminim ki pek çok kimsenin de vicdanı sızlamıştır. Ama hukuk, hukuk uygulamaları, vicdanların Anayasa, kanun, hukuk ve dosya ile bağlı olduğunu da Anayasa’mızın 138’inci maddesi amirdir. Bizim vicdanlarımız, elbette Anayasa’mıza, kanunlarımıza, hukukumuza ve dosyaya bağlı olarak hareket etmek ve bu çerçevede vicdani kanaatlerimizle hareket etmek her hukuk görevi yapanın ayrılmaz bir vazifesi olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek isterim.”