Hakimden amcasının cinsel istismarına uğrayan çocuğa: Neden bağırmadın?

Yayın tarihi: 29 Eylül 2021 Çarşamba 5:41 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2021 Çarşamba 6:16 pm

17 yaşındaki yeğenine cinsel saldırıdan tutuklanan ve tahliye olarak davul zurnayla karşılanan Osman Çur’un davasında hakim, mağdur çocuğa “Neden bağırmadın?” diye sordu. TELE1’e konuşan mağdurun ablası Pervin Şişman hakimin sorusuna tepki göstererek “Aynı olayın 10 katını yaşadı gibi hissettim, ben ondan daha beter oldum” dedi. 

İsviçre’den akraba ziyareti için Temmuz 2020’de Mardin Kızıltepe’ye gelen 17 yaşındaki yeğeni Z.Ç.’ye tecavüzde bulunmakla itham edilen Osman Çur hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan açılan davanın ikinci duruşması Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Olayın ardından tutuklanan Osman Çur, 13 Ocak’ta görülen ilk duruşmada sanık tahliye edilmesi üzerine yakınları tarafından cezaevine önünde davul zurna ile karşılanmıştı.

Çocuk yeğenine tecavüz eden Osman Çur tahliye edildi! Akrabaları cezaevi çıkışında davul zurnayla karşıladı

Davanın bugün görülen ikinci duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık kaçma şüphesine rağmen katılmazken, Z.Ç. ve ailesi ile tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Şahmaran Kadın Platformu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ve Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi yetkilileri takip etti.

İsviçre’den gelerek duruşmaya katılan Z.Ç., Fransızca tercümanı aracılığıyla yaşadıklarını anlattı. Z.Ç., sanığın cezalandırılmasını istedi. Mahkeme başkanının, “Neden bağırmadın, neden ses çıkarmadın?” sorusuna Z.Ç., olay sırasında şoka girdiğini söyledi.

ABLASI KONUŞTU: SİZ BUNU DÜŞÜNEMEDİNİZ Mİ SAYIN HAKİM

TELE1’e konuşan mağdur çocuğun ablası Pervin Şişman ise hakimin “istismara uğradığında neden bağırmadın” sorusuna tepki göstererek şöyle konuştu:

Hakim kız kardeşime bir soru sordu: İstismara uğradığın zaman neden bağırmadın diye. Peki sayın hakim, 16 yaşındaki bir çocuk öz amcası tarafından istismara uğruyor sizce bu çocuk bağırsa onu öldürtmezler miydi, tehditler olmaz mıydı? Siz bunu düşünmediniz mi? Bu kıza bu soruyu sormak çok yanlış bir soru değil mi? Ben kendi adıma bu sorunun çok yanlış bir soru. Yine aynı olayın 10 katını yaşadı gibi hissettim ben ondan daha beter oldum o esnada.

Bugün duruşmada Osman Çur duruşmaya katılmadı. Baştan beri delilleri sunduk. Ses kayıtlarımızı, DNA raporlarımızı. Bunca delile rağmen neden mahkemeye gelmiyor? Neden tutuksuz yargılanıyor?

AVUKATLARINDAN MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ: ARTIK KABULLENEMİYORUZ

Z.Ç. için duruşmaya katılan 5 avukat adına Dilan Koç, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Koç, şunları söyledi:

“Kamuoyunda geniş yankı bulan mağdurun Z.Ç., sanığın da O.Ç. olduğu yargılamanın bugün 2’nci duruşma görüldü. Yine duruşma 27 Ekim’e ertelendi. Bizim tutuklama taleplerimiz, sanığa adli kontrol uygulanması taleplerimiz reddedildi. Burada belirtmek istediğimiz husus şudur ki, maalesef 21’inci yüzyılda ve bu ülkede hala bir mağdura ‘Neden bağırmadın, bu olay gerçekleştiğinde neden ses çıkartmadın’ şeklinde müvekkilimize, mağdur müvekkilimize bu şekilde sorular yönetildi. ‘Neden bedeninde değişikler olmadı’ şeklinde sanki müvekkilimiz sanıkmış gibi kendisine sorular yöneltildi. Ve bunun cevapları alınmaya çalışıldı. Biz bu yargılamalarda artık mağdurun suçlanmamasını, mağdurun kendisi yapmış gibi veya bir iftira atmış gibi gösterilmesini artık kabullenemiyoruz. Ve yargılanma makamlarından da talebimiz bir mağdurun hayatına bu şekilde kolay bir şekilde etki edecek olan kararları vermemeleri. Eğer bugün tutuklanma verilmeyecekse en azından sanık elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşmasın en azından haftada bir kere imza uygulanmasını talep ettik. Bu talepte bulunduk. Ancak bu talebiz dahi reddedildi. Bu kadar önemli bir olayda bir insanın hayatının mahvedildiği, bir insanın haytanın yok edildiği bir olayda bu kadar kolay sadece sanık için, sanığın tek hükümlü olduğu şey yurt dışına çıkmamak. Bu kadar kolay tedbirlerin uygulanmamasını biz artık kabullenemiyoruz.”

SANIĞIN TUTUKLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşma, avukat savunmaları ile devam etti. Z.Ç.’nin avukatları yeni raporlar sunarak, sanığın öncelikle tutuklanmasını, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol altına alınmasını ve cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatı ise dosyada somut hiçbir delil olmadığını savunarak, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, savcıdan mütalaasını sunması istedi. Savcı, mütalaa için süre talebinde bulundu. Mahkeme ara kararını açıklamak için duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından karanını açıklayan mahkeme, Z.Ç.’nin avukatlarının taleplerinin reddine karar vererek, duruşmayı 27 Ekim’e erteledi.

DAVULLU ZURNALI TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Tecavüzü DNA raporuyla kanıtlanan Osman Çur’un tahliye edilerek tutuksuz yargılanması kararını duyan akrabaları cezaevine gelerek davul ve zurna ile karşılamıştı. Tecavüze maruz kalan Z.Ç., üç kez intihar girişiminde bulunmuştu.

Öz amcası tarafından iki gün boyunca tecavüze uğrayan 17 yaşındaki genç kız adalet istiyor