Haiti’de sekiz Türk vatandaşı kaçırıldı

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 6:35 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 9:52 pm

Haiti’de sekizi Türk vatandaşı 17 kişi fidye için 400 Mowozo isimli bir çete tarafından kaçırıldı. Kaçırılan Türk vatandaşlarının misyoner olduğu iddia edildi.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince yakınlarında “400 Mawazo” isimli çetenin üyeleri bir turist otobüsünü silah zoruyla durdurdu. Çete üyeleri sekiz Türk vatandaşının bulunduğu en az 17 kişiyi fidye için kaçırdı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; “400 Mawazo” adlı çete tarafından kaçırılan diğer sekiz kişinin Haitili, otobüs şoförünün de Dominikli olduğu bildiriliyor.

Bu kişiler geçen ay bir Dominikli diplomatın kaçırıldığı aynı bölgede rehin alındı. Diplomat dört gün sonra serbest bırakılmıştı.

TÜRK VATANDAŞLARININ MİSYONER OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

El Dia adlı Dominik gazetesi kaçırılan Türk vatandaşlarının “misyoner” olduğunu öne sürdü ancak ayrıntı vermedi.

Türkiye’nin Haiti Konsolosu Hugues Jouse, AFP haber ajansına grubun komşu ülke Dominik Cumhuriyeti’nden başkent’e giderken kaçırıldığını belirterek “Otobüsten indirildikten sonra kurumlarını aramışlar. Sekiz kişiler ve eğitim desteği veren bir kurumda görevliler” dedi.

ÜLKENİN EN KORKULAN ÇETELERİNDEN BİRİ

Haiti medyası, yolcuların ‘400 Mowozo’ adlı çetenin hakimiyetindeki Croix-des Bouquets semtinde kaçırıldığını yazdı. İnsan kaçırma, tecavüz ve haraç vakalarıyla adını duyuran 400 Mowozo, ülkenin en korkulan çetelerinden biri.

Haiti’de son iki yıldır fidye için insan kaçırma olaylarında büyük artış yaşanıyor.

Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi’ne göre geçen yıl 81 farklı ülkeden 1200’den fazla kişi kaçırıldı.

Kuruluşa göre bu kişiler arasında ABD ve Kanada’dan 17 Hristiyan misyoner de var.

400 Mawozo, bu misyonerlerin her biri için bir milyon dolar talep etti.

Misyonerler dört ay sonra serbest bırakıldı. Fakat bu kişiler için fidye ödenip ödenmediği bilinmiyor.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA: KRİZ MASASI KURULDU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haiti’de kaçırılan Türk vatandaşlarının kurtarılması için bu ülkede kriz masası kurulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Saray’da düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haiti’de içinde 8 Türk vatandaşının da bulunduğu bir yolcu otobüsünün kaçırılması olayına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, “Takip ediyoruz. Bir kriz masası kurdular Haiti’de şu anda.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Kabine toplantısı nedeniyle Haitili mevkidaşıyla görüşemese de mesaj gönderdiğini belirterek, Türkiye’nin Santo Domingo Büyükelçisi’nin hem Haiti İçişleri Bakanı hem de Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü söyledi.

Türkiye’nin Port-au-Prince Fahri Konsolosu’nun da gelişmeleri takip ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Biliyorsunuz Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliğimiz oraya (Haiti) akredite. Yani en kısa zamanda kurtarmak için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını bize söylediler. Takip ediyoruz.” dedi.

Kaçırma nedeni olarak fidye ihtimalinin düşünüldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının sağlık durumlarıyla ilgili olumsuz bir bilginin de olmadığını vurguladı.

 

Haiti Devlet Başkanı’na suikast şüphelisi İstanbul Havalimanında gözaltına alındı