Haiti’de çete saldırısı! 10 günde 209 ölü

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 6:26 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 6:26 am

Birleşmiş Milletler, Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’te 10 günde 209 kişinin çete çatışmaları nedeniyle öldüğünü açıkladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Hayatını kaybedenlerin yarısına yakının çetelerle herhangi bir bağlantısı olmayan kent sakinleri olduğu duyuruldu. Çatışmalar Cite Soleil mahallesinde yoğunlaşmış durumda. G9 ve G-Pep adlı iki çete, bu mahallenin kontrolü için birbirleriyle mücadele diyor.

Yıllardır şiddet olaylarının yaşandığı ülkede bu olaylar geçen yıl Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin paralı askerler tarafından öldürülmesinden sonra daha da arttı. Kentte yaşayanlardan biri durumu “korku, stres ve çaresizlik döngüsü” olarak tanımladı.

3 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

BM bölgede 254 kişinin yaralandığını ve bunların da yaklaşık yarısının çetelerle bir bağlantısı olmadığını açıkladı. Yaşadıklarını BM’ye anlatan bir genç “Çatışmaları duymamak için müziği açıyorum ama silahlar evimin çok yakınında patlayınca duymamak mümkün değil” dedi. 3 bin civarında kent sakininin evlerini terk ettiği, bir kısmının evlerinin çatışmalarda yandığı ve yıkıldığı belirtiliyor. Bazı kent sakinleri ise çatışmanın ortasında kalmamak için kenti terk etmek isteseler de bunu yapamıyor.

Brezilya’da çeteye baskın yapan polis katliam yaptı