Hafter ‘ateşkes’miyor! Hedef yabancı savaşçılara Libya’yı kapatmak…

Yayın tarihi: 23 Ocak 2020 Perşembe 5:15 pm - Güncelleme: 23 Ocak 2020 Perşembe 5:15 pm

Hafter Güçleri, Trablus’un dünyaya açılan kapısı olan Mitiga Havaalanı’nı füzeyle vurdu. Saldırı sonrası tüm uçuşlar durduruldu. Saldırının, yabancı savaşçıların Trablus’a gelmesine engel olma amacını taşıdığı yorumları yapılıyor.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Trablus Mitiga Havaalanı’nı Hafter Güçleri tarafından vurulduğunu duyurdu. Yerel kaynaklara göre, başkent Trablus’un dünyaya açılan kapısı olarak bilinen Mitiga Havaalanı’na Grad Füzeleri isabet etti. Füze saldırılarının ardından tüm uçuşlar durduruldu.

General Hafter’e bağlı güçler geçen hafta da ülkenin yurt dışına açılan en önemli limanlarının kontrolünü ele geçirmişti. Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin petrol gelirlerine darbe vuran bu girişimin ardından uluslararası havalimanının da tehdit altında olması, Trablus etrafındaki çemberi daha da daralttı.

Hafter’in Trablus’a yabancı savaşçıların gelişini engellemek için havalimanını hedef aldığı yorumu yapılıyor. 19 ocak’ta Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nda Fransa Cumhurbaşkan Emmanuel Macron Türkiye’nin Trablus’a Suriyeli savaşçı gönderdiğini söylemiş, ancak bu iddia Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yalanlanmıştı.