AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normale dönüş sürecinin 1 Haziran'da başlayacağını duyurdu. Erdoğan; şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılacağını, restoranlar ve plajlar gibi birçok iş yerinin açıldığını söylerken, eğlence mekanları ile nargile satılan yerlerin kapsam dışı bırakıldığını açıkladı.
Tarabya'daki Huber Köşkü'nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşne sürecine ilişkin alınan kararları bildirdi. Alınan kararlar arasındaki çelişkiler vatandaşın kafasını karıştırdı.
Kreşler ve gündüz bakımevlerinin tamamı 1 Haziran’da açılacak. Ancak 18 yaş altına uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor.
Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler 1 Haziran tarihi itibarıyla hizmet vermeye başlayabilecekken eğlence mekanları bu kapsamın dışında tutuldu.
Evden eğitim 19 Haziran'a kadar sürecek ama anne babalar işe çağırılıyor...
Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
"27 MAYIS TÜRKİYE'YE DARBE VİRÜSÜNÜN İLK GİRDİĞİ TARİHTİR"
Türkiye'nin cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığı önemli dönüm noktaları var. 27 Mayıs 1960 darbesi ve sonrasında yaşananlar üzüntüyle hatırladığımız dönemlerden biri. Dün açılışını yaptığımız, eski adayla Yassıada, milletimizin verdiği isimle Yaslıada, yeni haliyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası, bu dönemin adeta sembolüdür. 27 Mayıs Türkiye'ye darbe virüsünün ilk girdiği tarihtir. Bu tarihten sonra darbe, cunta, muhtıra, bildiri şeklinde demokrasimize yönelik pek çok saldırıyla karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz'u hep birlikte yaşadık. Bu tür darbelerin veya girişimlerin ülkemize çok ağır maliyeti olmuştur. İlk darbenin ardından geçen 60 yıla baktığımızda bu durum inkarı mümkün olmayan bir gerçek olarak görüyoruz. Cumhuriyet'in ilk yıllarında başlayan kalkınma hareketi tek partili CHP döneminde heba edilmiştir. Demokrat Parti'nin hükümdara gelmesiyle Menderes ve arkadaşları yeni bir kalkınma hamlesi başlattı. Milli geliri 3 kat artan Türkiye ikinci dünya savaşı sonrası yeniden yapılanan küresel ekonomide hak ettiği yeri alma noktasında ilerliyordu. 27 Mayıs'la bu süreç kesintiye uğratılmıştır. Menderes ve arkadaşları ülkemize ve milletimize yaptıkları hizmetlerin bedelini ağır işkencelerle, hapis yatarak ve idam sehpasına yürüyerek ödemiştir. Başbakan Menderes, Fatin rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilirken, yüzlerce kişi de uzun yıllar hapis yattı. İdam sehpasına yiğitçe yürüyen Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın yüreğimizde bıraktığı acı hala tazedir. Biz de Türkiye'nin 60 yıl öncesi kara günlerine şahitlik eden Yassıada'yı istiklalimizin ve istikbalimizin sembolü haline dönüştürmek istedik. Oteli, kongre salonu, müzesi, camiisi ve diğer tesisleriyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nı Menderes ve arkadaşlarının hatıralarını yaşatacak bir mekan haline getirdik. Rabbime bize 60 yıl sonra böyle bir dönüşümü gerçekleştirme imkanı sağladığı için hamdediyorum.
Milletimizin 15 Temmuz'da ortaya koyduğu güçlü irade ve cesaret, Türkiye'de darbeler, cuntalar, vesayet dönemlerinin artık kapandığının işaretidir. Hala darbelerden, terörden, kaostan medet umanlara milletimiz assla fırsat vermeyecektir. Rahmetli Menderes'le bizim fotoğrafımızı yan yana koyanlar, teyakkuzu elden bırakmamamız gerektiğini gösteriyor. Milletin vermediği gücü gasp etmeye, halka hizmet edenleri idama götürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. İstanbul'un fethindeki ruh, heyecan ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru demokrasimizi ve ekonomimizi sürekli daha ileriye taşıyarak yürümeyi son nefesimize kadar sürdüreceğiz.
"135 ÜLKEDEN 100'ÜNE CEVAP VERMEYİ BAŞARDIK"
Ülkemizde yaşadığımız sınamaların bir kısmı, küresel gelişmelerin yansımasıdır. Koronavirüs salgını küresel düzeydeki sınamalardan biridir. Milletimizin verdiği destekle bu süreci hem sağlık hizmetlerimizle, hem diğer tedbirlerimizle en az sıkıntıyla geçiren ülkelerin başında geliyoruz. 126 farklı devletten 75 bin vatandaşımızı 365 uçak, 34 karayolu ve 10 deniz yolu seferiyle ülkemize getirdik. Moritanya'da Bolivya'ya kadar nerede olursa olsun sahipsiz bırakmadık. Ülkemizden yardım veya ürün talep eden 135 ülkeden 100'üne cevap vermeyi başardık. 246 misyonumuzla yurt dışındaki vatandaşlarımız ve muhatap ülkeler nenzdinde çok güçlü koordinasyon sağladık.
Getirdiğimiz kısıtlamalara hassasiyetle riayet eden tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Aldığımız tedbirler sayesinde yoğun bakım ve solunum cihazına bağlı hasta sayımız sürekli azalıyor. Testleri yaygınlaştırarak, takibi sürdürerek salgını kontrol altında tutuyoruz. Yurt dışı temini ve özel sektörün desteğinin yanı sıra, Milli Savunma Bakanlığı ilaç fabrikaları da üretime başladı. Solunum cihazı üretimini de özel sektör ve kurumlarımız vasıtasıyla sürdürüyoruz.
Tüm bu gelişmeler bize yeni normal dediğimiz süreçte gereken adımları atma imkanını sağladı. Normalleşme takvimimizde yer alan hususları yakından takip ederek açıklıyoruz. Bu hafta itibarıyla aldığımız yeni kararlar şunlardır:
1 HAZİRAN'DA NORMALLEŞME BAŞLIYOR
-"Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır. Olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz."
-İdari izinde bulunan, esnek çalışma sisteminde olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacak. Kreşler ve bakım evleri 1 Haziran’da açılacak.
-Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca takip edilecek.
-65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olması devam edecek.
-İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında bulunabilecektir.
-20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz. 0-18 yaş grubunun tamamı Çarşamba-Cuma günleri 14.00-20.00 saatlerinde sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.
-1 Haziran’dan itibaren restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır.
-Turizm tesislerinin bünyesinde işletmeler saat sınırlamasına tabi değildir. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre kapsamı ve saati ayrıca değerlendireceğiz.
-Plajlar, milli parklar, bahçeler 1 Haziran’da faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran’da açılıyor. Hayvan satış yerleri 1 Haziran, hipodromlar 10 Haziran’da yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.
-Deniz turizmi balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır.
-Sürücü ve benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren faaliyetlerine başlayabilecek.
-Açık havada konserler yine saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecektir. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılı açıklamaları ilgili kurumlarımız kamuoyuyla paylaşacaktır."