Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde “anket” tartışması

Yayın tarihi: 3 Nisan 2022 Pazar 9:48 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2022 Pazartesi 8:21 am

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi skandal bir iddia ile gündeme geldi. İddiaya göre üniversitede çalışanlar baskı ve mobbinge uğruyor.

Bu iddia Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şubesi’nin yaptığı bir anket ile gündeme geldi.

NEVÜ Memnuniyet Anketi’nde, idari ve akademik personelinin iş barışı ve doyumu, kariyer beklentileri, bilimsel ve akademik çalışmalarla ilgili düşünceleri, mobbing vb. durumlarını araştıran sorular yer aldı. Anket, CT Haber’de canlı yayında Tayfur Urgenç tarafından açıklandı. Anket sonuçlarına göre üniversite çalışanları mobbinge uğruyor. Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu için ortaya atılan ‘mobbing’ iddiaları doğrultusunda TELE1 ilgili kişilere ulaşarak görüş aldı.

Rektör Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu’nu aradığımızda asistanları ile görüşmemizi söyleyerek telefonu yüzümüze kapattı. Rektör Semih Aktekin’i de defalarca aramamıza rağmen telefonu açmadı. Tekrar aradığımızda telefonu açtı ve basın müşaviriyle görüşmemizi söyledi. Israrla basın müşavirinin iletişim bilgilerini istememize rağmen “Sitede var” diyerek vermedi. Sitede yer alan mail adresine ve sosyal medya hesaplarına yazmamıza rağmen bir dönüş alamadık.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi S.S., üniversite yönetiminin baskı yaptığı iddiasına yönelik şunları söyledi: “Türk Eğitim-Sen’in yayınladığı anket var. Şu andaki yönetim insanlara saldırıyor, herkesi birbirine kırdırıyorlar. Bunu yaşamanız lazım Allah yaşatmasın, kötü ortam. Öğretim üyeleri vekillerle görüşüyor, YÖK ile görüşüyor. Sesimizi duyuramadık. Evrakta sahtecilik yapıyorlar, istifa ettirilmiş, usulsüz bir şekilde görevine son verilmiş arkadaşlar var. Sürekli yazı gönderiyorlar “şunu açıklayın” diye. Hocaların ders anlatış biçimine bile karışıyorlar. Soruşturma içindeyim, mobbing içindeyim. Hiçbir şekilde karşı çıkmamanız gerekiyor, tamamen biat kültürü.”

“NEREYE BAĞLI OLDUĞUNU ANLAYAMADIK”

Yönetimin bir yerle ilişiğinin olup olmadığını sorduğumuzda şu cevabı aldık: “Nereye bağlı olduğunu anlayamadık. Hak yol Cemaati ve Cihannüma Derneği’yle yakın olduğu söyleniyor. Hilmi Çolakoğlu, müsteşar yardımcılığı yapmış. Rektör Semih Aktekin de müsteşarlığa bağlı genel müdürlük yapıyormuş. Bunlar Ankara’dan kovuldu, burada bir şekilde terör estiriyor. Hilmi Çolakoğlu kendisini rektörün üzerinde görüyor. Eğer onu es geçip direkt rektöre gittiğimizde bize düşman oluyor. Danışıklı dövüş gibi, biri iyi polis biri kötü polis. Böyle beraber götürüyorlar.”

TAYFUR URGENÇ: İLK DEFA BU SENE ANKET YAPTIK

Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, CT Haber’de canlı yayınla açıkladığı anket üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Şikayetler geliyordu, personele baskı yapıyorlardı. Biz bunu rektöre ilettik “şikayetler geliyor, tedbirlerini alalım” şeklinde.
Netice itibariyle bir süre sonra anket çalışması fikri çıktı. İlk defa bu sene anket yaptık. Normalde 24 Kasım’da yapılır bu anket, biz üniversiteye dair ilk defa yaptık. Kötü sonuçlar çıkacağını tahmin etmiyorduk. Geçen hafta bu anket çalışmasının sonucunu yerel basın kuruluşlarıyla çalıştık. Vekillere iletiyoruz durumu. Soruşturmalarla beraber anket sonuçlarını dosyalayıp siyasi başkanlara, vekillere iletiyoruz. Bugün yarın yine bir doktor öğretim üyesinin işten alınacağı bekleniyor. Yıl sonunda ne oldu diye tekrar anket yapmayı planlıyoruz.”

“CÜBBEMİZİ ÇIKARIR YAKARIZ”

“Sayısı fazla değil ama “Cübbemizi çıkarır yakarız” diye söyleyenler var. Şu an o aşamada olduğumuza karar veremiyorum. Hiç kimse üniversitede idari görev almak istemiyor.”

CAN TAŞKIN: MUHABİRLERİMİZİ İÇERİ ALMIYORLAR

Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Urgenç’in canlı yayında anket sonuçlarını açıkladığı CT Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Can Taşkın ise; “Gazete araçları üniversiteye giremiyor. Özellikle CT Haber muhabirlerini almıyorlar. Şiddet gördükleri de oldu. Son noktayı yapacağız, cübbe yakma olayları, bekleme olayları olabilir. Çünkü illegal yollarla atım yapmak isteniyor”” ifadelerinde bulundu.

ÖMER AY: REKTÖRÜN PROFESÖRLÜĞÜ ŞAİBELİ

İyi Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, Rektör Semih Aktekin’in profesörlüğünün şaibeli olduğunu iddia etti. Elinde profesör olmadığına dair belgeler olduğunu bildiren Ay, olayı gerekli mercilere bildirdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Semih Aktekin’in profesörlüğünün şaibeli olduğu iddiasında, öğretim görevlisi S.S. ve Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç de durumu bildiğini ve araştırmaya devam ettiklerini bildirdi.

CHP’Lİ FARUK SARIASLAN: İDDİANIN DOĞRULUĞU YOKTUR

Üniversite yönetiminin personeller üzerinde baskı yaptığı iddiasına katılmadığını vurgulayan Nevşehir CHP Milletvekili Faruk Sarıaslan sözlerine şöyle devam etti: “Aralarındaki sürtüşmeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum, çok doğruluğu yoktur. Konuya da bu sebepten fazla dahil olmadım. Daha önceki Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, CT Haber’e reklam veriyordu. Bu rektör gelince reklam kesilmiş. Diğer rektör FETÖ’cüydü bu çok da kötü bir insan değil. Kendi aralarındaki husumet. Bu rektör de büyük ihtimal AK Parti çizgisinde ama daha ahlaklı geldi bana. Hacıbektaş Belediye Başkanı da bu rektör için iyi dedi, Hacı Bektaş Veli’nin resmini asmış duvara”

NEVŞEHİR CHP İL BAŞKANI KAMİL GÜLMEZ: LİYAKATSİZ ATAMALAR VAR

Üniversite yönetimindeki baskı iddiasını doğrulayan Gülmez şunları dedi: “Mobbing uygulaması var ve baskı yapılıyor. Liyakatsiz atamalar var. Yüzde 80 oranında mobbing uygulandığı verilerde çıktı. Birtakım kişiler belli görevlere getiriliyor fakat getirilmemesi gerekiyor. Bu iddiaların karşısında rektörlükten de “Böyle bir şey doğru değil, belge ortada gelip incelenebilir” gibi bir yanıt gelmedi”

Üniversite rektörüne milyonluk makam aracı