Bu bir ihbardır! ‘Sivas’ta bir kız çocuğu zorla evlendirilmek üzere’

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2019 Cuma 5:29 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2019 Cuma 5:31 pm

Gazeteci Melis Alphan, 16 yaşında Eda isimli bir kız çocuğunun annesi tarafından zorla evlendirilmek istediğini belirterek, “Sivas’ta bir kız çocuğunu annesi üç kez zorla evlendirmeye çalıştı. İlk ikisine engel olundu ama bu annesini durdurmadı. Çocuk şu anda evlendirilmek üzere” dedi.

Gazeteci Melis Alphan’ın Arti Gercek’te yer alan yazısında Sivas’ta yaşayan 16 yaşındaki Eda’nın yaşadıklarını köşesine taşıdı. Alphan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün olaydan haberi olduğunu ancak olayın kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

İşte Melis Alphan’ın “Bu bir ihbardır! Sivas’ta bir kız çocuğu zorla evlendirilmek üzere” başlıklı yazısı:

Eda 16 yaşında. Sivas’ta yaşıyor. İlkokul 3’te okulda öğretmeninden şiddet görünce okulu bıraktı. Öğretmen daha sonra o köyden uzaklaştırılınca yeniden okula gitmeye başlasa da okuldan soğumuştu. Okuldan kaçmaya başladı, en sonunda da okulu tamamen bıraktı.

İki yıl önce inşaat işçisi babası öldükten sonra Sivas’ın bir köyünde annesiyle yaşamayı sürdürdü. Ancak babasının ölümü üzerine Ela’nın psikolojisi epey bozulmuştu. Annesi de ilgisizdi.

Eda geçtiğimiz yıl, Kızılırmak’ta balıkçılık yaparak nehrin kenarındaki köyde derme çatma bir kulübede yaşayan 60 yaşlarında bir adamla tanıştı. Bu adam 15 yaşındaki Eda’yı içkiye alıştırdı. Adamın köyünde yaşayanlar jandarmaya haber verince, Eda annesine teslim edilmedi ve Sivas’ta Sevgi Evi’ne alındı. Bir hafta sonra, Eda’nın Sivas’ta yaşayan ablası dilekçe verip Eda’yı Sevgi Evi’nden çıkardı.

Eda’nın ablası da çocukken istismara uğramış bir kadın. Ama sanığın hakime rüşvet vererek beraat ettiği söyleniyor.

Ablası Eda’yı Sevgi Evi’nden çıkarsa da eşi istemediği için onu yanına alamadı. Eda köyüne, annesinin yanına geri döndü. Bu arada, annesiyle alışverişe gittikleri ilçede bir kadınla tanıştı. Eda daha sonra, fuhuş yaptırdığı iddia edilen Zekiye adlı bu kadının evine gidip gelmeye, bazı akşamlar da o evde kalmaya başladı.

Eda’nın annesi ise kendi derdindeydi. “Benimle evlenmek isteyenler var. Ben evleneceğim ama bu kızı ne yapacağım?” diye konuşuyordu. Yani açıkça, kızından kurtulma peşindeydi. Bunun yolu da Eda’yı evlendirmekti.

Çocuk yaştaki kızını zorla evlendirmek isteyen anne

İlk olarak, geçtiğimiz mart ayında Zekiye’nin oturduğu apartmanda yaşayan bir adamla paldır küldür Eda’nın nişanını yaptılar. Eda’nın babasının bir arkadaşı bu nişandan haberdar olunca gidip adamla konuştu. “Seni karakola götürürüm, çocuk istismarından tutuklanırsın, bu nişan senin 25 yılına mal olur” deyince, adamın cevabı “Bana 18 yaşında olduğunu söyledi” oldu. Çocuğun kimliğini getirip doğum yılını gösterdiklerinde ise adam evlenmekten vazgeçti.

Bu nişan bozulunca, bu kez Eda’yı Zekiye’nin erkek kardeşiyle nişanladılar. Bu arada Eda arada sırada babasının arkadaşını arayıp “Abi sıkıntılarım var, kafama takılan şeyler var. Beni çok isteyen oluyor. Ben hepsine ‘Yok’ desem de fayda etmiyor. Annem hepsine ‘Tamam’ diyor, beni bir an önce evlendirmeye çalışıyor, her isteyene göz yumuyor” diye halinden şikayet ediyordu. Eda’yı yeniden nişanlanmaya zorladıklarından habersiz, babasının arkadaşı da “Abiciğim, gelen olursa hemen beni ara, ben hepsini yolcu ederim” diyordu. Derken, bir gün Eda’nın yine bir adamla nişanlandığını öğrenen babasının arkadaşı atlayıp gitti ve adamı kovdu.

Bu nişan da bozulunca, Eda’nın annesi Şarkışla’nın başka bir köyünde bir adamla tanıştı ve onunla yaşamaya başlayarak Eda’yı köyde yalnız bıraktı. Eda babasının arkadaşını arayıp durumu anlatınca, adam atlayıp Eda’nın annesinin yanına gitti. “Sen ne yapıyorsun? Bu çocuğu nasıl ortada bırakırsın?” diye sorunca, kadın “Bana ne ya? Koskoca kız” dedi. Bu arada Eda’nın annesi de önceden 3-4 evlilik yapmış ve her evlilikten doğan çocuklarını bırakıp gitmiş bir kadın. Eda’nın babasının arkadaşı “Bu daha çocuk. Şimdi gidip seni şikayet edeceğim” deyince kadın köye döndü. Ama 10 gün sonra, bu kez de Yozgat’ın bir ilçesinde bir adamla yaşamaya gitti. Eda’nın babasının arkadaşı bunu da duydu ve kadını aradı. “Bak oraya geliyorum” dedi, “Sen burada çocuğunu fuhuş yaptıran bir kadının kapısına bırakıp gidiyorsun. Kız köyde tek başına korkup gidip o kadının yanına sığınmış. O bir çocuk. Şikayetçi olacağım.”

Eda’nın annesi bunun üzerine yeniden köye döndü. 20 gün köyde kaldığı süre boyunca Eda’yla beraber balıkçının yanına gidip geldiler. Balıkçı para karşılığında Eda’yla evlenecek yeni bir adam buldu. 30 yaşındaki bu adam Sivas’ın başka bir köyünde babasıyla beraber yaşıyor, hayvancılıkla uğraşıyor. Adamın kız kardeşi gelip Eda’ya “Seni Ankara’ya götürürüz, orada evimiz var. Mersin’de de evimiz var, şu kadar arsamız, ineklerimiz var, senin üstüne yaparız. Kaynanan yok, kayınpederin şeker gibi adam” diye vaatlerde bulundu. Eda da kandı ve 25 Haziran’da Eda’yla bu adamın nişanını yaptılar.

Aile Bakanlığı bu vakayı araştırmalıydı

Bu nişan da duyulunca bu kez birileri de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü durumdan haberdar etti. Müdürlükten Eda’yı çağırıp konuştular. İddiaya göre Eda, “İki yıl nişanlı kalıp sonra evleneceğim” deyince, “Tamam o zaman, sıkıntı yok” cevabını vererek konuyu kapattılar. Eda, oradan çıkınca zorla evlendirileceği adamın evine geri döndü. Babasının arkadaşı Eda’yı aradığında “Abi, sürekli telefonlarımı dinliyorlar, beni konuşturmuyorlar” dedi. Babasının arkadaşı ertesi gün Eda’yı tekrar aradığında telefon hattı iptal olmuştu.

Şimdi gizli kapaklı Eda’nın düğününü yapma peşindeler. Birkaç gün içinde Ankara’da, Adana’da veya köyde gizlice düğün yapılacağı, hatta birkaç köy muhtarının bile meseleden haberdar olduğu konuşuluyor.

Yani mesele çok acil. Derhal müdahale edilmesi ve bu çocuğun bu evlilikten kurtulması, annesinin de yargılanıp ceza alması gerekiyor.