Gürpınar’da mermer ocağına direnen vatandaşlar TELE1’e anlattı

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2021 Perşembe 8:36 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2021 Cuma 9:18 am

Van’ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı Köyü’nde yapılmak istenen mermer ocağı nedeniyle köylülerle kolluk kuvvetleri karşı karşıya geldi. Bölgeye giden HDP Van Milletvekili ve Eş Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, gözlemlerini Tele1’e anlattı. Temel, “Bütün müzakere yollarını kapatıp, küçücük çocuklara bile gaz sıkmışlar” dedi.

Özel bir şirket tarafından yapılmak istenen mermer ocağına karşı gelen köylülere kolluk kuvvetleri sert müdahalede bulundu. Yaşanan arbede sırasında çok sayıda köylü darp edilerek gözaltına alındı. Ardından köylüler serbest bırakıldı.

Kendilerine daha önce hiçbir şekilde haber verilmediğini ifade eden Yurtbaşı köylülerinin 20’ye yakın ahırı iş makineleriyle yıķıldı. Bazı köylüler kepçelerle ahırın arasından sıkışmaktan son anda kurtuldu.

‘KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARA GAZ SIKMIŞLAR’

Bölgeye giderek yöre halkıyla görüşen HDP Van Milletvekili ve Eş Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, gözlemlerini Tele1’den Hazal Güven’e anlattı. Temel, “Küçücük çocuklara bile gaz sıkmışlar. Baygınlık geçiren çocuklar olmuş. Daha kötüsü tek bir insana bile yıkımı önceden haber vermemişler.” dedi.

‘SÜRECİN TAMAMI HUKUKSUZ’

Yaşanan arbede sırasında kolluk kuvvetlerinin havaya ateş açtığını kaydeden Temel, sürecin hukuksuzluğuna işaret etti. Çevresel etki değerlendirme raporuna göre, söz konusu proje yerleşim yerlerine en az 3 kilometre mesafede olmalı. Fakat proje için bölgeye gelen iş makineleri yıkım işlemini doğrudan yöre halkının yaşam alanlarının bulunduğu yerde yaptı. Tele1’e konuşan HDP Van Milletvekili Tayyip Temel, “Süreç baştan aşağı hukuksuz” dedi.

DAHA ÖNCE DE AÇILMAK İSTENMİŞTİ

HDP’li Temel, aynı bölgeye yaklaşık 15 sene önce de mermer ocağı açılmak istendiğini ancak o zamanda da köylülerin karşı duruşuyla projenin engellendiğini hatırlattı.

“BİRDEN BİZE SALDIRDILAR”

Yaşananları anlatan vatandaş, “Birden bize saldırdılar. Ahırları yıkarken beni tuttular az kalsın çocuklarım içerideyken yıkacaklardı. ‘Çocuklarımı çıkartayım’ dedim” ifadelerini kullandı.

Gürpınar’da mermer ocağına direnen vatandaşlara silahlı müdahale