Gürcistan’da Onur Yürüyüşü güvenlik gerekçesiyle iptal edildi

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 4:40 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 4:59 pm

Gürcistan’daki Onur Yürüyüşü, radikal dincilerin saldırgan mitinglerinin ardından güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Yürüyüşün iptal edildiğini duyuran LGBTİ+ topluluğunun temsilcileri yaptıkları açıklamada “Şu anda izlediğimiz büyük nefret dalgasının; liderler, patrikhane ve ataerkillik tarafından desteklendiğini görüyoruz” ifadelerini kullandılar. Radikal dinciler, LGBTİ+ aktivistlerinin ofisine zorla girerek gökkuşağı bayraklarına saldırdılar.

LGBTİ+ aktivistleri, geçtiğimiz Perşembe gününden itibaren beş günlük LGBTİ+ Onur Kutlamaları’nı başlattılar ve Pazartesi günü Tiflis’in merkezinde bir “Onur Yürüyüşü” planladılar.

Bugün gazetecileri ve aktivistleri hedef alan aşırı sağcı bir grup, LGBTİ+ aktivistlerinin ofisine zorla girdi.

Bir gazeteci yaralanırken binadakiler, bazı ekipmanlarının saldırıda kırıldığını ve yürüyüşlerini iptal etmek zorunda kaldıklarını açıkladılar.

Bir LGBTİ+ aktivisti olan Tamaz Sozashvili, “Şu anki duygularımı ve düşüncelerimi hiçbir kelime açıklayamaz. Burası benim çalışma alanım, evim, ailem. Bugünkü büyük şiddet karşısında yapayalnız kaldım” dedi.

İçişleri Bakanlığı da eylemcileri, güvenlik nedenleriyle yürüyüşlerinden vazgeçmeye çağırdı.

Yapılan açıklamada çeşitli grupların Pazartesi günü toplanıp protesto düzenlediği ve gazetecilerin hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada, “Tiflis Onur Yürüyüşü’ne katılanları bir kez daha muhalif grupların planladığı karşı saldırılar nedeniyle ‘Onur Yürüyüşü’nden kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.

“NEFRET DALGASINI DESTEKLİYORLAR”

Sabah saatlerinde yaşanan olaylara değinerek Gürcü polislerin şiddet içeren gruplara karşı önlem almadığını vurgulayan temsilciler, “İçişleri Bakanlığı’nın yükümlülüklerini layıkıyla yerine getireceğine dair bir beklentimiz yok” açıklamasında bulundu.

Açıklamada ayrıca, “Şu anda izlediğimiz büyük nefret dalgasının; liderler, patrikhane ve ataerkillik tarafından desteklendiğini görüyoruz” ifadelerine yer verildi. LGBTİ+ temsilcileri, radikal gruplar tarafından gerçekleştirilen eylemleri kınadı.

İNCİL’DEN AYETLER OKUDULAR

Gürcistan’da 1 Temmuz’da başlayan Onur Haftası kutlamaları, sabah saatlerinde radikal muhalifler tarafından işlek caddelerin trafiğe kapatılmasıyla başlayan provakatif eylemler sonucu sekteye uğradı. Sopa ve şişelerle saldırarak medya mensuplarını yaralayan, ardından İncil’den ayetler okuyarak LGBTİ+ bayrağını yırtan radikal grup,  bir süre Birleşmiş Milletler ofis binasının önünde protestolara devam etmişti.