Gürcistan’da AB protestosu: Başbakan istifaya çağrıldı

Yayın tarihi: 25 Haziran 2022 Cumartesi 10:24 am - Güncelleme: 25 Haziran 2022 Cumartesi 10:24 am

Gürcistan’ın AB’den ‘aday ülke‘ statüsü alamaması üzerine halk sokağa döküldü. Sonuçtan hükümeti sorumlu tutan kalabalık Başbakan İrakli Garibaşvili’i istifaya çağırdı.

Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsünün verildiği AB Zirvesi’nde başvurusu sonuçlanmayan Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te halk hükümeti protesto etti.

Şimdilik Gürcistan’a AB aday ülke statüsü verilmediğini ama bazı reformları uygulamak için ülkeye 6 aylık bir süre tanındığını söyleyen gösteri organizatörlerinden Şota Digmelaşvili, hükümetin bu süreç içinde 12 maddelik kriterleri karşılamasının mümkün olmadığını belirtti.

Başbakan Garibaşvili’yi istifa etmeye davet eden Didmelaşvili, hükümete bir hafta süre verdiklerini ve taleplerin yerine getirilemediği sürece 3 Temmuz’dan itibaren kesintisiz gösteriler düzenlemeye başlayacaklarını ifade etti.

ZELENSKİ’DEN DESTEK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Tiflis’te düzenlenen gösteriye görüntülü mesajla hitap etti. Zelenskiy, mesajında ülkesine AB aday ülke statüsü verildiğini ve Gürcistan’ın da aynı yolda olduğunu belirterek, “Yürüyün, size yardım edeceğiz. Ukrayna ve Gürcistan sonsuza kadar birlikte.” ifadesini kullandı.

Ukrayna artık AB aday ülkesi