Türkiye çapında 80 bin civarında günlük kiralanan konut olduğu, bu konutlardan da 51 milyar liralık kayıt dışı gelir elde edildiği tespit edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na günlük kiralık konutlarla ilgili hazırladığı etki analizini sundu.
Kısa süreli kiralamalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin şartı koyan ve uymayanlara bir milyon liraya kadar idari para cezası öngören Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Kanun Teklifi görüşmelerinde gündeme alınan etki analizine göre Türkiye’de yaklaşık 80 bin günlük kiralanan konut bulunuyor.
Ekonomim’in haberine göre bu konutlardan 51 milyar 638 milyon 400 bin TL kayıt dışı gelir elde edildi.
GÜVENLİK ZAAFİYETİ VE BARINMA İHTİYACI VURGUSU
Etki analizinde, bu konutların yasal bir zeminde hizmet sunmamasının, bu kiralamalardan elde edilen gelirlerin kayıt altına alınmaması ve vergilendirilememesi neden olduğu, konutlarda konaklayan kişilerin tespiti yapılamadığından terör suçları başta olmak üzere güvenlik zaafiyeti oluşturduğu belirtildi.
Haksız rekabet nedeniyle yatırım ortamı güvenliğinin ve istikrarının sağlanamaması, yabancıların özellikle turizm bölgelerinde artan konut talebi nedeniyle bu bölgelerde konut arzında sıkıntı yaşanmasına neden olduğu, kira ve satış bedelleri yükseldiğinden, vatandaşların barınma ihtiyacının karşılanamaması sorunun da beraberinde getirdiği kaydedildi. Ayrıca yabancıların satın aldıkları evleri yabancı turistlere kiralamaları nedeniyle yabancılar açısından alternatif ve kayıt dışı bir yatırım türü oluşturduğu da belirtildi.
https://tele1.com.tr/gunluk-ev-kiralayanlara-milyonluk-ceza-geliyor-926861/