Dünya

Güney Kore Devlet Başkanı sıkıyönetim kararı için özür diledi

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi yaptığı beklenmedik sıkıyönetim ilanı nedeniyle özür diledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, kısa sürede parlamentonun kararıyla kaldırılan sıkıyönetim ilanının ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıkarak özür diledi. Yoon, yaptığı açıklamada kararın neden olduğu endişeleri kabul etti ve bir daha bu tür girişimlerde bulunmayacağını ifade etti.

KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLEDİ
Yoon, televizyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Gerçekten üzgünüm ve bu beklenmedik durumdan endişe duyan halkımızdan özür diliyorum."
Sıkıyönetim kararını bir devlet başkanı olarak "çaresizlik" içinde aldığını belirten Yoon, bu kararın halk arasında rahatsızlık ve kaygıya yol açtığını gördüğünü ve pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

SİYASİ SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ
Devlet Başkanı, sıkıyönetim kararının yasal ve siyasal tüm sorumluluğunu üstlendiğini vurguladı. Ayrıca, bugün Ulusal Meclis'te yapılacak olan azil oylaması öncesinde, görevine ilişkin kararı iktidar partisi Halkın Gücü Partisi'ne (PPP) bıraktığını açıkladı.

“BİR DAHA BÖYLE BİR GİRİŞİMDE BULUNMAYACAĞIM”
Güney Kore'nin en önemli haber ajanslarından Yonhap'a göre, Yoon, bir daha bu tür ani ve halkta endişe yaratan kararlar almayacağını taahhüt etti:
"Bu kararın doğurduğu sonuçlar beni derinden etkiledi. Gelecekte, böyle bir girişimde bulunmaktan kaçınacağım."

AZİL SÜRECİ GÜNDEMDE
Bu açıklamalar, sıkıyönetim kararının yol açtığı siyasi krizin ardından, Ulusal Meclis'teki azil sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Parlamentonun, Yoon’un geleceğiyle ilgili kritik bir karar vermesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

Yoon, sıkıyönetim ilan etmesini kendisine öneren Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un istifasını ise 5 Aralık'ta kabul etmişti.