Güney Afrika’da şiddet tırmanıyor!

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 8:52 am - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 8:52 am

Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın hapis cezasını çekmek üzere teslim olmasının ardından başlayan şiddet ve yağmalama olaylarında çok sayıda kişi öldü.

Soweto’da bir alışveriş merkezinin yağmalanması sırasında çıkan izdihamda ezilerek ölen 10 kişiyle birlikte, ölenlerin sayısı 72’yi buldu.

Polis, eylemlerin başladığı Cuma gününden bu yana 1200’ü aşkın kişinin tutuklandığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ise Apartheid rejiminin (ırk ayrımı) sona erdiği 1990’lardan bu yana en ciddi şiddet dalgasının yaşandığını söyledi.

Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma, mahkemeye itaatsizlik suçlamasıyla hakkında verilen 15 aylık hapis cezasını çekmek üzere 7 Temmuz Çarşamba günü polise teslim olmuştu.

Özellikle de Zuma’nın sadık destekçilerinin bulunduğu memleketi KwaZulu-Natal bölgesinde ve Gauteng’de yollar kapatıldı, dükkanlar ateşe verildi ve yağmalandı.

Hükümet yetkilileri yağmalama eylemlerinin sürmesi halinde bazı bölgelerde gıda kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Bloomberg’in haberine göre Salı günü itibarıyla 200’den fazla dükkan yağmalandı.

BBC muhabiri Vumani Mkhize de ATM’lerin tahrip edildiğini, restoran ve marketlerin saldırıya uğradığını aktardı.