Gündem olan video: Jorge Jesus ‘Ali Koç ile silahsız bir örgüte karşı mücadele ettik’ mi dedi?

Yayın tarihi: 14 Mart 2024 Perşembe 12:02 pm - Güncelleme: 14 Mart 2024 Perşembe 12:04 pm

Jorge Jesus‘un “Fenerbahçe’ye aşığım ama Türkiye’de futbol yok. Ali Koç ile birlikte silahsız bir örgüte karşı mücadele ettik” dediği iddia edildi. Gerçek teyit.org’un araştırmasında ortaya çıktı. 

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda eski Fenerbahçe Başkanı Jorge Jesus’un, Türkiye Süper Ligi hakkında konuştuğu ve “Fenerbahçe’ye aşığım ama Türkiye’de futbol yok. Ali Koç ile birlikte silahsız bir örgüte karşı mücadele ettik” dediği iddia edildi.

İddiaya göre Jesus videoda şu ifadeleri kullanıyor: “Fenerbahçe’ye aşığım ama Türkiye’de futbol yok. Ali Koç’la birlikte silahsız bir örgüte karşı mücadele ettik. Portekizce ‘yeter’ dediğim için kırmızı kart görüyordum. İsmail Kartal kusursuz bir iş çıkarıyor, benden daha iyi.”

VİDEO GÜNCEL DEĞİL

teyit.org’un araştırmasına göre video internette tersine görsel arama yöntemi ile araştırıldığında görüntülerin 27 Mart 2023 tarihinden bu yana dolaşımda olduğu anlaşılıyor. Videodan alınan ekran görüntülerinin yardımı ile bu tarih de doğrulanabiliyor. Videodaki altyazı incelendiğinde “Milli takım Lüksemburg’u 6-0 yendi” ifadesinin bulunduğu fark ediliyor. Lüksemburg Milli Takımı 26 Mart 2023 tarihinde Portekiz Milli Takımına 6-0’lık bir skor ile yenilmişti.

Bu tarihte İsmail Kartal da henüz Fenerbahçe Teknik Direktörü değildi. Fenerbahçe İsmail Kartal ile Temmuz 2023’te anlaştı.

PEKİ JESUS NE DİYOR?

Konuşma, Google Translate’in sesli çeviri özelliği ve çeşitli video çeviri uygulamalarının yardımı ile Türkçe’ye çevrildiğinde ise Jesus’un iddiada belirtilen ifadeleri kullanmadığı anlaşılıyor. Jesus iddiada kullanılan videoda şu ifadeleri kullanıyor:

“Herkes Brezilya Milli Takımı’nı çalıştırmak ister. Dünyada istemeyen teknik direktör yoktur. Ancak şunu söylemem gerekir ki, kimse benimle konuşmadı. Sözleşmem Mayıs’ta bitiyor. Sonra ne olacağını göreceğiz. Sadece Real Madrid veya Barcelona’nın teknik direktörü olsaydım Brezilya Milli Takımı’nda çalışmak istemezdim. Onun dışında dediğim gibi herkes ister. Ancak kimse benimle görüşmedi ve ben hiçbir zaman sezon içinde karar almam. Kariyerimde sadece şampiyonluk kazanabilecek, kupalar kazanabilecek takımlarda çalıştım. Hiçbir şey kazanamayacağım bir kulüpte çalışmam. Fenerbahçe ile sözleşmem Mayıs’ta bitiyor. Dediğim gibi kariyerimde hiçbir zaman sezon devam ederken karar almam. Bu hep böyle oldu. Türkiye’de kalıp kalmayacağımı Mayıs’ta kontratım sona erdikten sonra göreceğiz.”

Jorge Jesus’un ‘Süper Lig’ sözleri gündem oldu: Maçlar sahada kazanılmıyor

VİDEO FARKLI İDDİALAR İÇİN DE KULLANILMIŞ

Mart 2023 tarihli spor haberleri incelendiğinde Jorge Jesus’un Brezilya Milli Takımı’nın teknik direktörü olabileceğine yönelik haberlere de ulaşılıyor. Video zaman zaman farklı taraftar grupları tarafından da farklı iddialar için kullanılmış.

Örneğin, Arşiv Unutmaz Galatasaray adlı bir X kullanıcısı videoda Jesus’un şu ifadeleri kullandığını iddia etmiş: “Fenerbahçe’deyken hacca gitmediğim için sürekli eleştiriliyordum. Hacı olmadığım için kırmızı kart yedim. Suudi Arabistan’a hacı olmak için geldim. Yarım bırakmadan Türkiye’ye döneceğim.”

İddiada kullanılan ifadeleri internet üzerinde araştırdığımızda Jorge Jesus’un “Ali Koç ile birlikte silahsız bir örgüte karşı mücadele ettik” gibi bir cümleyi farklı bir zamanda da kurmadığı görülüyor. İngilizce ve Portekizce olarak yapılan aramalara göre Jesus’un böyle bir cümlesine rastlanmıyor.

Jesus, 2 Haziran 2022’de ise Fenerbahçe ile bir yıllık sözleşme imzaladı. Jorge Jesus yönetimindeki Fenerbahçe 11 Haziran 2023’te Ziraat Türkiye Kupası’nı kazandı. Jesus Fenerbahçe’nin ardından 1 Temmuz 2023’te Al Hilal’in teknik direktörü oldu.

Kaynak: TELE1