Kobani Davası‘nda hakkında tahliye kararı verilen siyasetçiler Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbeli tahliye edildi. Kışanak ve Tunceli basına açıklama yaptı.

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında bugün duruşmada karar açıklandı. 10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’a toplam 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme Sebahat Tuncel’e “örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme; Ayla Akat Ata’ya da aynı suçtan 9 yıl 9 ay hapis ceza verirken, iki ismin de tahliyesine karar verdi.

Mahkeme 7 yıldır cezaevinde olan ve azami tutukluluk süresini 6 ay önce dolduran Gültan Kışanak’a ise “örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl hapis cezası verdi ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmetti.

30 Ekim 2016 tarihinde DBP’li Meclis Üyesi Fırat Anlı ile tutuklanarak ile tutuklanan Kışanak, kararın ardından yazılan müzekkere sonucu 7 yılı aşkındır bulunduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Kışanak’ın DEM Parti Genel Merkezi’ne geçeceği belirtildi.

Kışanak çiçeklerle karşılandı

‘TAHLİYEYE DEĞİL ÖZGÜRLÜĞE VE BARIŞ İHTİYACIMIZ VAR’

Tahliyesi sonrası konuşan Kışanak, geride bıraktıkları arkadaşları nedeniyle içinin buruk olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Bizim aslında tahliyeye değil, özgürlüğe ve barışa ihtiyacımız var. Umarım hep beraber bu ülkede tüm sorunları özgürlük temelinde çözecek bir mücadeleyi birlikte yürütüp kazanacağız. Mesele bir davayı kazanmak ya da tahliye olmak değil. Mesele bu ülkenin sorunlarını çözebileceği bir ortamı yaratmak. Kadınların özgür olduğu, halkların özgür olduğu, inançların özgür olduğu, kimliklerin sorun olmadığı, dillerin sorun olmadığı, bir ülkede yaşamak istiyoruz. İçeride ya da dışarıda özgür yaşamak istiyoruz. Dışarıda olmanın tek başına özgürlük olmadığını biliyorum. Hukukun, adaletin, barışın olmadığı bir yerde özgürlüğü ne yazık ki doyasıya hiçbirimiz teneffüs edemiyoruz. Ben bütün Türkiye için, halklarımız için, kadınlar için, çoçuklar için özgür bir gelecek istiyorum.”

AZAMİ TUTUKLULUK SÜRESİNİ DOLDURMUŞ AMA TAHLİYE EDİLMEMİŞTİ

Kışanak’ın azami tutukluluk süresini 6 ay önce doldurmuş ancak tahliye edilmemişti.

SEBAHAT TUNCEL VE AYLA AKAT DA TAHLİYE OLDU

4 Kasım 2016 tarihinde HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasını Diyarbakır Adliyesi önünde protesto ederken gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Sebahat Tuncel de Kobani Davası’ndaki kararın ardından yazılan müzekkere sonucu 7 yılı aşkındır bulunduğu Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbeli de tahliye olan diğer siyasiler oldu.

Kobani Davası’nda ceza yağdı! Demirtaş’a 42 yıl hapis Gültan Kışanak’a tahliye

DEM Parti’den ilk Kobani açıklaması: İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu hortladı

Kobani kararları sonrası beş kentte eylem yasağı ilan edildi

Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilk tepki

Kılıçdaroğlu’ndan ilk tepki: Bunun içindir ki dikta rejimleriyle el sıkışılmaz