Gülistan Doku 130 gündür kayıp: Baraj kapakları açılsın

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2020 Perşembe 5:24 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2020 Perşembe 5:27 pm

Her sokağın MOBESE kameralarıyla izlendiği Tunceli’de 130 gündür kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için, Uzunçayır Barajı’nın boşaltılması talep edildi.

5 Ocak’tan bu yana 130 gündür kayıp olan Gülistan Doku için Tunceli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi ile Tunceli Kadın Platformu da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamalarda Doku’nun arama çalışmalarının devam ettiği vurgulanırken Gülistan Doku’nun arama yapılan yerde olup olmadığının netleşmesi için baraj kapaklarının açılması gerektiği aktarıldı.

BARAJ KAPAKLARI AÇILSIN, GÖRÜNTÜ ÇÖZÜMLEME YAPILSIN

Cinayet ihtimali üzerinde durulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 17. Maddesinde, herkesin; yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, 56. maddesinde de devletin, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. Maddesinde de, herkesin yaşam hakkının, yasanın koruması altında olduğu belirtilmektedir. Yaşam hakkının korunmasının devletlerin yükümlüğünde olduğunun belirtildiği; Birleşmiş Milletler (BM) bütün kişilerin zorla kaybedilmeden korunmasına dair Uluslararası Sözleşme’nin ilgili hükümleri gereği Gülistan Doku’nun bulunmasına ilişkin sorumluluğun bilinciyle ivedi olarak; Uzunçayır barajının kapaklarının daha da açılarak suda arama çalışmalarının netliğe kavuşturulması ve görüntü çözümleme ile dudak okumanın teknik çalışmasının bitirilmesi için gerekli iş ve işlemlerin yapılmasını bir kez daha talep ediyoruz.”

CİNAYET İHTİMALİ ARAŞTIRILMALI

“Bizler Dersim Kadın Platformu olarak ilk günden beri Gülistan’ın bir an önce bulunması için bulunduğumuz her alanda yetkili mercilere çağrılarımızı sürdürdük. Bugün, Gülistan’ın kaybolmasının 130. gününde arama çalışmalarının devam ettiği Viyadük bölgesine giderek aileyi ziyaret ettik. Gerçekleştirdiğimiz ziyaret esnasında aile, “Gülistan için baraj gölünü işaret eden savcılık Gülistan’ı sudan çıkarmalı, bunun için de baraj suyunun indirilebilecek en düşük seviyeye indirilmeli” talebini tekrar etti. Bizler de Dersim Kadın Platformu olarak Baraj gölündeki su seviyesinin indirilebilecek en düşük seviyeye indirilmesi ve Gülistan’ın suda olma ihtimaline dair şüphelerin artık açıklığa kavuşturulması talebini tekrar ediyoruz. Ayrıca soruşturmanın intihar ihtimaline yönelik incelemenin dışına çıkarılması ve cinayet ihtimalinin de daha ciddiyetle araştırılmasını talep ediyoruz. 130. günde ve Gülistan’ın bulunacağı güne kadar takipçisi olacağız