Güçlü kemikler için tüketilmesi gereken yiyecekler

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2019 Salı 11:08 am - Güncelleme: 9 Temmuz 2019 Salı 11:08 am

Sağlıklı ve doğru beslenme, birçok sağlık sorununun önlenmesi için gerekli olduğu kadar kemik yapısı için de önemlidir.

Özellikle kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
İlerleyen yaşlarda zayıflayan kemiklerimizi güçlendirmeye daha çok ihtiyaç duyarız. Kemiklerin güçlenmesindeki en önemli madde ‘Kalsiyum’dur. Omega-3 ve kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmek kemik sağlığı için çok önemlidir.

Yoğurt ve peynir

Yoğurt ve peynirdeki kalsiyum miktarı sütten çok daha fazla orandadır. Yaklaşık olarak sütün 3 katı kadar kalsiyum içerirler. Bu yüzden kemikler için çok faydalı besinlerdir.

Sardalya balığı

Hem birçok vitamini barındıran hem de yüksek miktarda kalsiyum içeren bir besindir. 3 adet sardalya balığının kuyruğu; bir bardak süte eşittir.

Soya ürünleri

Soyanın her türlüsü de kalsiyum açısından zengindir. 100 gram soya içeren bir besin bile günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak kadar kalsiyum içerir.

Süt

Kemikleri geliştiren kalsiyumu bolca barındıran bir besindir. 50 yaş üstü kişilerin alması gereken günlük kalsiyum miktarı, 1000 miligramdır. 50 yaş altı yetişkinler ise 1200 mg kalsiyum almalıdır. 35 miligram süt; 510 miligram kalsiyum içerir. Günlük beslenmemizde ve kalsiyum ihtiyacımızı karşılamada sütün önemi çok büyüktür.

Somon

Omega 3’ü bolca barındıran somon, kemiklerin gelişiminde ve sağlamlaşmasında oldukça büyük bir rol oynar. Sağlıklı kemikler için haftada 2 kez somon tüketmelisiniz.

Fasulye

Kalsiyum açısından oldukça zengin bir besindir. İçerdiği Omega-3 ile kemik sağlığını korur ve kemikleri güçlendirir.