Grup Yorum hakim karşısına çıkıyor: Tutuklu grup üyeleri üç aydır açlık grevinde

Yayın tarihi: 16 Eylül 2019 Pazartesi 8:07 pm - Güncelleme: 16 Eylül 2019 Pazartesi 8:33 pm

İki yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan ve süresiz açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Bahar Kurt’un duruşması yarın saat 11.00’de Çağlayan 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Bahar Kurt hakim karşısına çıkıyor. 17 Eylül günü saat 11.00’de İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 35’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak Bölek ve Kurt’un avukatlarından Derviş Aydın, son süreçle ilgili açıklamalarda bulunurken, “Müvekkillerin tahliye edilmeleri için herhangi bir engel yok” dedi.

İki yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunan Bahar Kurt 97, Helin Bölek ise 88 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

‘SOMUT BİR SUÇLAMA VEYA OLAY TARİFİ YOK…’

Gazete Duvar’dan Hacı Pişkin’e konuşan davanın avukatlarından Derviş Aydın, Bahar Kurt ve Helin Bölek hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla hazırlanan iddianame hakkında, “Tamamıyla tanık ve gizli tanık ifadeleri üzerine kurulmuş durumda” dedi.

Aydın, müvekkilleri hakkında yöneltilen suçlamalarla ilgili şunları söyledi:

“Suçlama olarak yöneltilen ifadelerin içeriğine baktığımızda müvekkillerin İdil Kültür Merkezi ve Tavır dergisinde çalıştığı, Grup Yorum üyesi oldukları gibi beyanlar ağırlıklı. Somut bir suçlama veya olay tarifi yok diyebiliriz. Dosyanın açılması ile birlikte tanıkların birçoğu duruşmalarda dinlendi. Bu noktada açık tanık olarak yer alan tanıkların gizli tanık usullerine göre dinlenmesi gibi hak ihlalleri de yaşandı. Duruşmada dinlenen tanıklar soruşturma aşamasında verdikleri ifadelerle uyuşmayan hatta o ifadelerin yanlış aktarıldığını belirten beyanlarda bulundular.”

‘TANIK İFADELERİ KURGULANMIŞ’

Aydın tanık ifadeleri için, “kurgulanmış” yorumunda bulunuyor. Duruşma tutanaklarına geçen bir ifadeye de şu örneği verdi: “Bir gizli tanığın verdiği ifade aynen şöyle: ‘Emniyet ifademi daha sonra okudum. O ifademde sadece örgüt üyesi olarak tanımakla şeklinde yazılarak fotoğraf teşhisi yaptırılmıştı ancak ben örgüt üyesi olarak değil Grup Yorum üyesi olarak tanıdığımı ısrarla belirtmiştim. Ben ifademde geçen kişilerin örgüt üyesi oldukları konusunda bilgi sahibi değilim. Buradaki ifadem daha doğrudur.’

Aydın, ‘açık tanık ve gizli tanık’ ifadeleri için şöyle devam etti: “Öncelikle savcılıkta kendisine bazı belgeler gösterilen bir kişinin artık tanık niteliği olduğunu söylemek mümkün değil. Diğer bir sorun da hukuka aykırı bu yöntem ile suçlama olarak öne sürülen delillerin doğrudan incelenmesinin olanaksız kılınması, delilin yasallığı ve gerçekliği araştırılmadığı için bu anlamda savunma ve iddia makamının değerlendirmelerine olanak tanınmayarak adil yargılama kavramının önemli unsurlarından olan silahların eşitliği ilkesine aykırı davranılmakta.”

Aydın, Kurt ve Bölek’in tahliye edilmesi için herhangi bir engel bulunmadığını ve uzun tutukluluk süresi gözönüne alındığında tahliye edilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

SAĞLIK DURUMLARI NASIL?

Aydın, Grup Yorum üyelerinin cezaevindeki sağlık durumlarına ilişkin de bilgiler paylaştı. Burhaniye Cezaevi’nde bulunan Kurt’un sağlık durumuyla ilgili Aydın şunları söyledi:

“Bahar Kurt’u gördüğümüzde hapishaneye girme sürecinden önce kamuoyundan bildiğimiz kilosundan ciddi bir biçimde kaybetmiş olduğunu belirtmeliyim. Bunun dışında ciddi bir halsizlik ve özellikle bulunduğu cezaevindeki görüş odalarının da durumu nedeniyle aynı yerde kapalı kaldığı müddetçe havasızlık nedeniyle de rahatsızlanması söz konusuydu. Annesiyle birlikte kalmasının kendisine bir avantaj sağlaması söz konusu olsa da açlık grevine başladığı dönemden itibaren 2 kere ciddi bir rahatsızlık geçirmesi söz konusu olmuş. Bu dönemde 3-4 gün üst üste ağrı ve bulantı nedeniyle uyuyamama durumu gerçekleşmiş. Bu durum çeşitli dinlendirici çaylarla geçirilmeye çalışılmış.

‘HAPİSHANE ORTAMI AÇLIK GREVİNİN NEDEN OLABİLECEĞİ OLAĞAN ETKİLERİ İKİ KATINA ÇIKARMIŞ DURUMDA’

Konuşmasında çok ciddi olmamakla birlikte bir yavaşlama, daha doğru ifadeyle konuşma esnasında duraksama ihtiyacı söz konusuydu. Bilinci gayet açık ve herhangi unutkanlık, kelime seçememe gibi bir sorunu bulunmamaktaydı. Şu an hapishanede ihtiyacı olan vitaminleri alması noktasında bir sorunu yok. Netice itibariyle kapalı alanda geçirdiği uzun süreler ve hapishane ortamı açlık grevinin neden olabileceği olağan etkileri iki katına çıkarmış durumdadır.”

Kurt’un ciddi sağlık sorunları yaşadığını ve bu sebeple ambulansla götürülmek için cezaevi yönetiminden talepte bulunduğunu belirten Aydın son olarak şöyle devam etti:

“Ancak son aldığımız bilgilere göre idare tarafından ellerinde ambulans olmadığını ve tüm sorumluluğu kabul etmesi ve buna dair imzalı evrak teslim etmesi halinde olağan ring aracıyla duruşmaya götürülebileceği söylenmiş. Bu araç açlık grevinin geldiği nokta, dar ve havasız olması, ayrıca sallantı durumu ve sürekli oturmak zorunluluğu nedeniyle kesinlikle ulaşımı için uygun bir araç değil. Devletin bu noktada ambulansı karşılamak ve tutuklu vaziyetteki şahsı korumak zorunluluğu olmasına rağmen tutukluya sorumluluğu aldığına dair evrak imzalatmaya çalışması hukuki değil. Böyle bir evrakın devletin sorumluluğunu ortadan kaldırması da söz konusu olmayacağından dayatılan evrakı bir baskı aracı olarak görüyoruz.”

TALEPLER…

Bölek ve Kurt talepleri karşılanıncaya kadar açlık grevine devam edeceklerini kamuoyuna açıklamıştı. Kurt ve Bölek’in beş talebi şöyle:

– Sürekli baskına uğrayan, terörize edilmeye çalışılan ve Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi’ne yapılan baskınlar son bulsun

– Grup Yorum üyeleri terör listelerinden çıkarılsın

– İki yılı aşkın süredir neredeyse tüm konserleri yasaklanan Grup Yorum üzerindeki konser yasakları kaldırılsın

– Grup Yorum üyelerine açılan davalar düşürülsün

– Tutuklu Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın.