Grip aşıları bile bulunamıyor! ‘Bu kriz daha önce yaşanmadı’

Yayın tarihi: 4 Kasım 2021 Perşembe 7:41 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 12:52 pm

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, eczanelerdeki ilaç krizine ilişkin konuştu. “Bu kriz daha önce yaşanmadı” diyen Şahin, grip ilaçlarını bile temin edemediklerini söyledi.

Dövizin artmasıyla beraber Türkiye’de üretilen ilaçların etken maddesinin dahi yurt dışından temin edilmesinde sorunlar yaşanıyor. TELE 1 Muhabiri Mustafa Şenyuva, dövizde yaşanan hareketlilik sebebiyle mikrofonunu eczacılara uzattı.

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, ilaç krizini şu ifadelerle değerlendirdi.

“Bugün eczanelerimize başvuran birçok vatandaşımıza basit ağrı kesici ateş düşürücü çocuk grip ilaçlarında dahi depolarda temin edemediğimiz ürünler oluştu. Ülkemizde imal edilen ilaçların yüzde 80-90’ının etken maddesi yurt dışından geliyor. Hindistan’dan gelen etken madde yoğunlukta. Dolar ve euro kurundaki artışa bakınca imal ettiğimiz ilaçların etken madde tedarikinde dahi sıkıntı yaşar hale geldik. Ülkemizde ilaç fiyatları yılda bir defa önceki yılın euro kuru ortalamasına göre fiyatlandırılıyor. En son Şubat 2020 yılı euro kuruna göre fiyatlandırma yapıldı. Şu an euro kuru 4,57’ye çıkarıldı. Bu daha önceki yıllarda karşılaşmadığımız bir durum.”