Greve çıkan Novares işçileri kazandı

Yayın tarihi: 23 Eylül 2020 Çarşamba 6:46 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2020 Çarşamba 6:46 pm

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronun düşük zam teklifini kabul etmeyen ve greve çıkan Novares işçileri kazandı. İşçilerin ücretlerine seyyanen 1000 lira zam yapıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Novares’teki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yılın başında başladı. Pandemi sürecinin de etkisiyle uzayan sözleşme sürecinde son gelinen noktada işçiler 1125 lira seyyanen zam isterken patron 650 lira teklif etti. Düşük ücreti kabul etmeyen işçiler greve çıktı. Grev pankartı asarak fabrika bahçesine kurdukları grev çadırında bekleyen işçiler grevleri ikinci gününde kazanımla sonuçlandı.

İşçilerin ücretlerine seyyanen 1000 lira zam yapıldı. 25’e tekabül eden bu zam oranı sosyal haklar dahil edildiğinde yüzde 27’yi buluyor. Ücretleri alt skalada olan işçilere ise ekstra yüzde 4 oranında zam yapıldı.

Ayrıca sözleşmeye ana sınıfında çocukları olan işçiler için ödenek, işçilerin birinci derecede yakınlarının hastane işlemlerinde işçilerin idari izinli sayılması, tamamlayıcı sağlık sigortası ve 8 Mart’ta fabrikada bir etkinlik düzenlenmesi de sözleşmede ilk defa yer alan maddeler oldu.

Petrol-İş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamız Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Novares’te Petrol-İş yaklaşık 15 yıldır örgütlülüğünü sürdürüyor. Yeni dönem sözleşme görüşmelerinin başladığı Şubat 2020 tarihinden bu yana taraflar toplu sözleşme görüşmeleri için defalarca biraraya gelmiş, müzakereleri sürdürmüşlerdir. Ancak 22 Eylül Salı günü başlayan grev uygulaması öncesi yapılan toplantılarda da sonuç alınamamıştı.

Dün 370’ten fazla Petrol-İş üyesi, Genel Merkez Yöneticilerimiz, Şube Yöneticileri ve örgütlü olduğumuz fabrikalardan üye ve temsilcilerimizin yanı sıra Gebze’de kurulu bulunan sendikalar, demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla coşkulu bir şekilde Novares Grevimiz başladı. Ancak grev süresince sendikamız ve Novares yönetimi arasında müzakerler sürdürüldü.

22 Eylül akşam saatlerine kadar Petrol-İş ile Novares heyetleri arasında devam eden müzakere görüşmeleri sonucunda sendikamızın taleplerinin karşılanması ile anlaşmaya varıldı ve grev sona erdi.”