Greta Thunberg: Biden’la görüşürüm ama umudum yok

Yayın tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe 1:46 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2021 Perşembe 1:49 pm

İklim aktivisti Greta Thunberg, Cop26 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme fikrine sıcak baktığını ancak umutlu olmadığını söyledi.

18 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeye ‘açık’ olduğunu, ancak ne ABD liderinden ne de 31 Ekim-12 Kasım tarihleri ​​​​arasında yapılacak olan zirveden pek bir şey beklemediğini söyledi.

Covering Climate Now’a konuşan Thunberg, Biden ve diğer dünya liderlerinin Cop26’da onunla oturmak istemeleri fikrine şaşırdığını belirtti. Bu olasılığa açık olduğunu belirten Greta, “Duruma göre değişir. Bu insanların neden benimle buluşmak istediğini anlamıyorum, ama evet Biden ile görüşebilirim” dedi.

“BOŞ KONUŞMALARLA DOLU OLSA DA KATILACAĞIM”

Thunberg, “Şu anda Washington’da şiddetli müzakereler yapan Demokratların harcama planındaki iklim önlemleri lobiciler tarafından çok fazla sulandırıldı. Bu yüzden bunun iklim krizine bir çözüm olacağını iddia edilmemeli. Biden’ın siyasi sorunu şu: Bir demokraside başkan olarak, gündemini engellemeye kararlı Cumhuriyetçi muhalefetin oybirliğiyle karşı karşıya kaldığı bir yasama organıyla iktidarı paylaşıyor” dedi.

Diğer taraftan, Stockholm’deki mutfak masasından konuşan Thunberg, zirvenin ‘boş konuşmalar dolu’ olma potansiyeline rağmen Kasım ayındaki Cop26’ya katılacağını açıkladı: “Çünkü binlerce hükümet yetkilisi, aktivist, bilim insan ve gazeteci bir araya gelecek. Bu acil bir durumda olduğumuzu göstermek için önemli bir fırsat. İnsanları harekete geçirmeye çalışacağız. Şu anda içinde bulunduğumuz böyle bir acil durumda, herkesin ahlaki sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor, en azından ben öyle düşünüyorum.”

Thunberg Youth4Climate zirvesinde, ABD başkanı ve diğer dünya liderlerini iklim konusunda güzel sözler söylemelerine rağmen gerçek bir eylemde bulunmamakla suçlamış, “Sadece ‘Seni dinliyoruz’ diyorlar ve sonra bizi alkışlıyorlar. Ardından politikalarına eskisi gibi devam ediyorlar” demişti.

Greta Thunberg yoksul ülkelerin aşıya erişimi için 100 bin avro bağışta bulundu