Gözler TCMB’nin faiz kararında! Ekonomistlerin beklediği artış oranı ne?

Yayın tarihi: 20 Eylül 2023 Çarşamba 2:36 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2023 Çarşamba 2:36 pm

Özel Haber: Nilay Göl

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın açıklayacağı eylül ayı faiz kararıyla ilgili beklentilerini TELE1’e aktardı. Selçuk Geçer, ‘400 ila 600 baz puanlık bir artış’ beklediğini belirtirken, Murat Özsoy ise piyasanın ‘500 baz puanlık’ artış beklediğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ayı faiz kararı yakından takip ediliyor. TCMB geçtiğimiz ay politika faizini 7,5 puan artırarak yüzde 25’e yükseltmişti. Bu ay da faiz artırımı olup olmayacağı merak ediliyor. tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e konuşan ekonomistlerin beklentisi 400 ila 600 baz puan arasında bir faiz artırımı olacağı yönünde.

“500 BAZ PUAN GELİRSE EĞER DOLARDA SINIRLI BİR GERİ ÇEKİLME OLUR”

TCMB’nin faiz açıklaması merakla beklenirken Ekonomist Murat Özsoy, piyasanın beklentisinin 500 baz puan olduğunu söyledi. “500 baz puan gelirse eğer kurda dolar/TL’de sınırlı bir geri çekilme olur diye düşünüyorum, yüzde 2 civarında” diyen Özsoy, bunun kalıcı olmayacağını da belirtti.

“EKİM AYI İTİBARİYLE YÜKSELİŞ GERÇEKLEŞİR”

500 baz puanın üzerinde bir faiz artırımının dolar/TL’yi yüzde 2’nin üzerinde aşağıya çekeceğini ifade eden Özsoy, bunun nispeten birkaç gün daha kalıcı olabileceğini ama asıl Ekim ayı itibariyle yükselişin gerçekleşeceğini söyledi. Son TCMB toplantısında kurun 27 TL’nin altında baskılandığını ama bir ay içerisinde tekrar 27 seviyesinin üzerine geldiğini hatırlatan Özsoy, “Yarınki toplantı sonrasındaki süreçte de benzer bir durum söz konusu olacaktır” dedi.

“ÇOK YÜKSEK İHTİMALLE 400 BAZ PUAN ARTIRIMI YAPILACAK”

TCMB’nin, yarın açıklayacağı kritik faiz kararı öncesi beklentisini açıklayan ekonomist Selçuk Geçer, “Bence 400 ila 600 baz puan arasında bir faiz artırımı yapılacak, çok yüksek ihtimalle 400 baz puan artırımı yapılacak” dedi.

“400 İLA 700 BAZ PUAN ARASINDA YAPILACAK FAİZ ARTIRIMININ PİYASANIN ÜZERİNDE CİDDİ BİR ETKİSİ OLMAZ”

400 ila 700 baz puan arasında yapılacak faiz artırımının piyasanın üzerinde çok ciddi bir etkisinin olmayacağını söyleyen Geçer, doların bu seviyelerde kalıp daha sonra yükseliş eğilimini devam ettireceğini ve 29-30 TL’ye doğru gideceğini ifade etti.

“1000 BAZ PUANIN ÜZERİNDEKİ BİR FAİZ ARTIRIMI GEÇEN AYKİ ETKİYİ YARATIR”

“400 baz puan altında yapılacak faiz artırımı ise doları biraz daha yukarıya doğru iter, daha çabuk bir şekilde 29 TL’nin üzerine atar” diyen Geçer, sözlerine şöyle devam etti:

“1000 baz puanın üzerindeki bir faiz artırımı geçen ayki etkiyi yaratır. Dolar önce 25 seviyelerine kadar geri gelir sonrasında tekrar 27’ye doğru devam eder ama ben öyle bir şey beklemiyorum. Çok yüksek ihtimalle 500 baz puanlık bir faiz artırımı yapacaklardır. Bu da piyasa üzerinde olağanüstü bir dalgalanma yaratmayacak geçen ay olduğu gibi.”

İşte yabancı ekonomistlerin faiz beklentisi